Přemýšlíte, co s rebarborou, kterou se vám podařilo vypěstovat na zahrádce? Ačkoliv si tuto rostlinu můžeme dopřát pouze během poměrně krátké sezóny, má dnes v kuchyni díky své nakyslé chuti nepřeberné využití, a to hlavně na poli nejrůznějších moučníků a dezertů. Poradíme vám, jak s rebarborou nakládat, kde ji uskladnit a jak připravit rebarboru na několik různých způsobů.
Jak zpracovat rebarboru?
Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů se rebarbora řadí mezi oblíbené léčivky, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Pro člověka však tato rostlina může být i velice nebezpečná, a to kvůli obsažené kyselině šťavelové, která je nefrotoxická a korozivní. Pokud zahrádkáři nevědí, kdy rostlinu sbírat a jak ji zpracovat, raději by se tedy do její přípravy neměli pouštět.
Ačkoliv si lidé myslí, že je rebarbora zdravá, a proto se dá v kuchyni využít v celém svém objemu, ke konzumaci se ve skutečnosti využívají pouze řapíky, protože listy obsahují příliš velké množství kyseliny šťavelové. Řapíky se přitom sklízí pouze v průběhu dvou měsíců, a to zhruba od začátku května do poloviny června, kdy je příprava rebarbory bezpečná.
Sběr rebarbory se obvykle provádí v ranních hodinách, přičemž ideální je postupovat po obvodu rostliny a vytrhávat (neodřezávat ani nestříhat) pouze řapíky, jejichž délka se pohybuje od 30 do 50 centimetrů. Aby nedošlo k přílišnému oslabení byliny, zpočátku byste měli sklízet pouze třetinu z daného počtu listů, z nichž následně odříznete listovou část.
Syrová rebarbora sice obsahuje největší množství zdraví prospěšných látek, ale podle některých zdrojů by mohla být pro člověka nebezpečná. Proto je vhodné rebarboru vždy před konzumací tepelně upravit, přičemž řapíky se očišťují podobně jako chřest, což znamená, že byste je měli loupáním zbavit tvrdé horní slupky a případně po spaření ještě doloupat tvrdší vlákna.
Pokud se pouštíte do tepelného zpracování rebarbory, důležité je zmínit ještě skutečnost, že ne každé nádobí je pro přípravu této rostliny ideální. Doporučuje se používat především nerezové či smaltované soupravy a raději se úplně vyhnout pekáčům, formám a plechům z hliníku. Ten totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, přechází do rebarbory a negativně působí na lidský organismus.
Uchovávání rebarbory v lednici
Jakmile rebarboru sklidíte, odříznete listovou část a zbavíte rostlinu tužších slupek, je čas řapíky zpracovat podle toho, na jaký recept máte zrovna chuť. Může se ale samozřejmě stát, že vám část rebarbory zbyde. V tom případě se dají řapíky, pro které nenajdete využití, zhruba na 1 až 2 týdny uskladnit do chladničky. Při teplotě 1 °C a 90% vlhkosti vzduchu pak dokonce v lednici vydrží i 3 týdny.
Mražená rebarbora
Jaká je u rebarbory příprava, pokud si tuto surovinu chcete rychle uskladnit v mrazáku? Oloupané řapíky stačí pouze nakrájet na několikacentimetrové kousky dle vlastní potřeby, nasypat do připraveného sáčku určeného ke skladování potravin a uložit do mrazáku.
Pokud ovšem chcete, aby se jednotlivé kousky neslepily do jedné velké masy, stačí nakrájenou rebarboru nejprve rozložit v jedné vrstvě na připravený tác a v této podobě zmrazit na dvě hodiny. Teprve pak rebarboru sesypte do sáčku a vložte do mrazáku, což zajistí, že se vám během příštího použití budou lépe odebírat jednotlivé kousky.
Před zmrazením můžete rebarboru také krátce blanšírovat. Nejprve přivedete k varu větší množství vody, které ochutíte cukrem nebo třeba citronovou šťávou. Do ní pak vložíte malé množství rebarbory, necháte ji zhruba minutu povařit a pak ji rychle zchladíte v připravené míse se studenou vodou (ideálně s kostkami ledu). Pak už jen stačí vložit rebarboru do mrazáku v připravených sáčcích.
Zavařená rebarbora
Pokud jde o zpracování reveně kadeřavé, jak zní oficiální název pro tuto rostlinu s výrazně nakyslou chutí, je dobře známé, že skvěle zvládá rebarbora zavařování. Jelikož se tak dá rebarbora uchovat na delší čas a později využít třeba pro přípravu chutného koláče s pudinkem či tvarohem, tento způsob konzervace rebarbory si oblíbilo velké množství pěstitelů.
Jak se připravuje zavařená rebarbora? Řapíky nejprve oloupejte, nakrájejte na menší či větší kousky dle potřeby a naskládejte do čistých sklenic. Následně zalijte rebarboru horkým sladkým nálevem, čímž vznikne chutný rebarborový kompot. Na 1,5 kilogramu rebarbory budete potřebovat zhruba 1 litr vody, 500 gramů cukru a 1 citrón, z něhož použijete část šťávy, ale i část kůry.
Aby toho nebylo málo, recept můžete zpestřit také pomerančovou kůrou, skořicí, badyánem, kousky zázvoru či hřebíčkem, ale pamatujte na to, že všechno koření byste měli po svaření odstranit. Sklenice pak zavíčkujte a rebarborový kompot zavařujte zhruba 25 minut při teplotě 85 °C. Kromě zavařené reveně se pak někdy připravuje také kvašená rebarbora.
Recepty s rebarborou
Ať už se vám podařilo vypěstovat vlastní úrodu rebarbory, nebo jste si tuto chutnou rostlinu koupili třeba na trzích, jistě teď přemýšlíte, co z této suroviny připravit a jaké recepty rebarbora dokáže svou osobitou chutí nejlépe ozvláštnit. Mezi nejoblíbenější dnes patří moučníky z rebarbory včetně výtečných koláčů a bábovek, ale tato rostlina má i celou řadu dalších využití.
Rebarborová marmeláda
Pokud vás mrzí, že se rebarbora sklízí pouze v květnu a červnu, a rádi byste si její chuť užili i během dlouhých zimních měsíců, není nic jednoduššího než připravit rebarborový džem. Abyste si ho mohli dopřát, budete potřebovat následující suroviny:
- 1 kilogram rebarbory,
- 600-1000 gramů želírovacího cukru dle chuti,
- šťávu z jednoho citronu,
- případně pomeranče nebo med.
Řapíky stačí oloupat, nakrájet na malé kousky (dlouhé zhruba 2 centimetry) a spolu s želírovacím cukrem nasypat do většího hrnce. To vše pak zakapejte citronovou šťávou a podle chuti přidejte také pomeranče nebo třeba trošku medu. Směs následně pomalu zahřívejte a dobře míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Jakmile suroviny přivedete k varu, je vhodné vařit marmeládu a nechat ji probublávat tak dlouho, dokud nebude mít správnou konzistenci. Během vaření pak nezapomeňte džem míchat a postupně sbírat veškerou pěnu a povlaky, které se budou na jeho povrchu objevovat.
Hotovou marmeládu, která bude mít požadovanou konzistenci a chuť, sundejte z plotny a nechte asi 15 minut zchladnout. Poté ji pomocí naběračky přelijte do připravených zavařovacích sklenic, uzavřete je víčky, obraťte dnem vzhůru a nechce odstát tak dlouho, dokud rebarborový džem nevychladne.
Pečená rebarbora se zmrzlinou
Ačkoliv většina zahrádkářů používá rebarboru hlavně jako základ chutných koláčů, tato zelenina se hodí také pro přípravu dalších zajímavých receptů. Jedním z nich je i pečená rebarbora, která skvěle chutná třeba s vanilkovou zmrzlinou. Abyste si mohli tuto dobrotu připravit, potřebujete k tomu:
- 800 gramů rebarbory,
- 200-250 gramů cukru (krupice nebo třtinového),
- 1-2 pomeranče (šťávu a nastrouhanou kůru),
- 20 gramů másla,
- vanilkovou zmrzlinu.
Nejprve si troubu si rozehřejte na 200 °C. Připravenou rebarboru očistěte, nakrájejte na 5 až 8 centimetrů dlouhé kousky či plátky a vložte je do zapékací mísy. Následně rebarboru zasypte cukrem, přidejte kůru a šťávu z jednoho či dvou pomerančů (dle chuti) a vše důkladně promíchejte. Poté směs nechte chvíli odležet, přikryjte pokličkou nebo třeba pečicím papírem a vložte do trouby.
Rebarbora se peče tak dlouho, dokud nezměkne, což trvá zhruba 30-40 minut. Chvilku před koncem pečení ovšem nezapomeňte přimíchat máslo, které celou směs krásně zjemní. Po vyndání z trouby pak nechte rebarboru mírně zchladnout a ještě horkou servírujte s vanilkovou (nebo jinou) zmrzlinou a případně i s nějakým čerstvým ovocem.
Hrnečková bábovka s rebarborou
Pokud máte chuť na moučník, který není příliš složitý na přípravu, rozhodně vyzkoušejte rebarborovou bábovku. Tu zahrádkáři připravují na mnoho různých způsobů, přičemž mezi nejjednodušší recepty patří bábovka hrnečková. Na její přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 2 hrnky nakrájené rebarbory,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek cukru krupice,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 hrnek mléka,
- 0,5 hrnku oleje,
- 2 vejce,
- nastrouhanou citronovou kůru.
Rebarboru nejprve oloupejte, pečlivě omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Do mísy si následně připravte mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte, přilijte mléko, olej a vejce a znovu směs pečlivě zamíchejte. Na závěr pak do těsta přidejte ještě pokrájenou rebarboru.
Výslednou směs nalijte do připravené (máslem vymazané a moukou vysypané) bábovkové formy, a vložte ji do trouby předehřáté na 180 °C. Bábovku pak pečte asi 45-55 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Po vyndání z trouby nechte hotový moučník lehce odpočinout, vyklopte na připravený talíř nebo podnos a po úplném vychladnutí můžete bábovku posypat cukrem a servírovat.
Rebarborový crumble
Další oblíbený moučník s rebarborou je crumble, který skvěle chutná ještě zatepla a představuje výborný dezert k odpolední kávě. Pokud si chcete crumble doma také připravit, budete potřebovat tyto suroviny:
- 200 gramů rebarbory,
- 150 gramů jahod,
- 50 gramů hladké mouky,
- 50 gramů ovesných vloček,
- 100 gramů moučkového cukru,
- 80 gramů másla,
- 4 lžíce třtinového cukru.
Rebarboru si nejprve oloupejte, omyjte a nakrájejte na drobnější kousky. Spolu s třtinovým cukrem ji pak nasypte do připravené zapékací mísy a dobře promíchejte, aby se rebarbora trochu obalila. Poté umyjte jahody, odřízněte z nich stopky, nakrájejte je na čtvrtky a přidejte do zapékací mísy k připraveným řapíkům rebarbory.
Máslo mírně rozehřejte a nechte vychladnout. Poté přimíchejte mouku, ovesné vločky a moučkový cukr, zpracujte z daných surovin drobenku a tou pak rebarboru s jahodami zasypte (ideálně tak, aby se trochu dostalo i do mezer, ale bez míchání). Výslednou směs následně vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25-30 minut, než drobenka zezlátne a rebarbora změkne.
Rebarborový nápoj
Aby toho nebylo málo, z rebarbory se dá připravit také chutná domácí limonáda, která dokáže během prvních letních dnů skvěle osvěžit. Abyste i vy mohli tento recept vyzkoušet, budete potřebovat:
- 250-300 gramů rebarbory,
- 500 mililitrů vody,
- bezovou šťávu,
- citronovou šťávu,
- kostky ledu,
- lístek máty na ozdobu.
Natrhanou rebarboru si nejprve oloupejte, pečlivě očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté ji společně s polovičním množstvím vody vložte do připraveného mixéru, rozmixujte dohladka, přeceďte přes sítko a dolijte zbylým množstvím vody. Pro dochucení pak použijte citronovou šťávu a bezový sirup v takovém množství, které vám bude chutnat. Vše pak nechte ještě asi hodinu chladit, před konzumací protřepejte a podávejte společně s kostkami ledu a lístkem máty.