Žampion Polní

Jedním z nejrozšířenějších druhů žampionů, s nímž se na našem území můžete setkat, je pečárka polní (Agaricus campestris). Tyto houby se vyskytují především na hnojených travnatých stanovištích, takže okupují třeba louky, příkopy, pole, komposty a příležitostně i zahrady. Rostou jak jednotlivě, tak i ve specifických útvarech, kterým se říká čarodějné kruhy.

Žampion polní mívá buď čistě bílé, nebo narůžovělé zbarvení. Jeho klobouk v průměru dosahuje šířky 4-12 centimetrů, růžové lupeny postupně mění barvu do masově červené a bílá dužnina příjemně voní i chutná. Z toho důvodu se tyto žampiony hojně využívají v kuchyni. Jedná se však o druh hub, který je sbírán pouze pro vlastní spotřebu a v průmyslové výrobě je nahrazen výše zmíněnou pečárkou dvouvýtrusou.

Jak Poznat Jedlý Žampion?

Nejčastější Druhy Žampionů u Nás