NEJLEPŠÍ RECEPTY ze ŠPENDLÍKŮ, MIRABELEK a MYROBALÁNŮ

Objevili jste na procházce strom obsypaný sladkými mirabelkami či špendlíky, které jste tam zkrátka nemohli nechat? Nebo se vám snad podařilo nasbírat plný koš myrobalánů a teď marně přemýšlíte, jak ovoce zpracovat, aby si celá rodina pochutnala? Prozradíme, v čem se jednotlivé peckovice liší, jak chutnají a jaké pokrmy z nich můžete doma připravit.

Jak poznat mirabelku, myrobalán a špendlík?

Když se řekne slivoň, většina lidí si vybaví švestku nebo slívu. Ve skutečnosti je tento rostlinný rod ale velice rozmanitý a zahrnuje celou řadu pěstovaných druhů, planě rostoucích stromů a keřů i různé exotické dřeviny. V české přírodě se můžete setkat například se třemi zajímavými zástupci, což je slivoň myrobalán (myrobalán třešňový), slivoň mirabelka a slivoň špendlík.

Plody těchto tří slivoní jsou si velice podobné, a to jak vzhledově, tak i chuťově. Přesto však existuje řada znaků, podle kterých je od sebe můžeme odlišit. Mirabelky jsou kulaté, sladké a většinou žluté (na přivrácené straně ke slunci někdy červeně tečkované). Jejich dužina se dá snadno oddělit od pecky a je často velmi lahodná, kvůli čemuž si lidé toto ovoce velmi oblíbili.

Ačkoliv si mnozí lidé myslí, že to, co roste u nich za domem nebo na louce, je slivoň špendlík žlutý, většinou nemají pravdu. Tento druh byl totiž u nás napaden šarkou, která jeho populaci téměř zdecimovala. Špendlíky jsou zde proto velmi vzácné. Že jde skutečně o tyto plody, poznáte podle švestkového tvaru a sytě žlutého zbarvení. Stejně jako u mirabelek jde dužina dobře oddělit od pecky.

Podél cest pak obvykle roste myrobalán třešňový, jenž se využívá jako podnož dalších druhů slivoní a často zplaňuje. Jeho ovoce je kulaté, někdy mírně sladké, ale spíše poměrně kyselé. Barva plodů se pohybuje od žluté či nazelenalé přes oranžovou až po červenou, která je nejčastější. Dužina jde na rozdíl od předchozích druhů špatně oddělit od pecky. Lidé si toto ovoce často pletou se špendlíky, ale myrobalán je u nás dnes mnohem častější.

Recepty z myrobalánů, mirabelek a špendlíků

Přestože se tyto plody v některých vlastnostech liší, všechny jsou vhodné k přímé konzumaci. Záleží pouze na tom, jaké ovoce máte rádi. Zatímco myrobalány budou chutnat lidem, kteří nemají problém s kyselejším nádechem, pro ty, kteří dávají přednost sladším plodům, se budou lépe hodit mirabelky nebo špendlíky (těch je ovšem momentálně nedostatek).

Všechny vyjmenované peckovice se navíc dají použít i v kuchyni, kde s nimi můžete pracovat různými způsoby. Jsou vhodné hlavně pro přípravu marmelád, povidel nebo zavařenin, přidávají se do různých buchet a ovocných koláčů a sladšími mirabelkami můžete dezerty také dozdobit. Kromě toho se některé druhy tohoto ovoce používají k výrobě domácích pálenek. Nejlepší jsou přezrálé mirabelky, pravé špendlíky nebo kulturní myrobalány (planě rostoucí jsou totiž příliš kyselé).

Marmeláda z myrobalánů, mirabelek nebo špendlíků

Mezi nejoblíbenější recepty, k jejichž přípravě se dají využít nejen plody myrobalánu třešňového, ale i špendlíky nebo lahodné mirabelky, se samozřejmě řadí marmeláda. Ta se dá připravit na mnoho různých způsobů a samozřejmě je nutné vzít v potaz, jak sladké, nebo naopak kyselé marmelády preferujete (a také to, jaká je chuť samotného ovoce). Potřebovat budete následující věci:

  • 1 kilogram zralého ovoce,
  • 600 gramů cukru,
  • 10 gramů citrusového pektinu,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • zavařovací sklenice,
  • víčka.

Připravené plody (myrobalány, mirabelky, nebo špendlíky) nejprve důkladně omyjte a spolu s trochou vody vložte do hrnce. Poté ovoce vařte tak dlouho, dokud se nezačnou oddělovat pecky. V tu chvíli vzniklou hmotu propasírujte přes hrubé síto, abyste se pecek zbavili, a opět ji přelijte do hrnce.

Ovoce pak vařte (prudkým varem) zhruba po dobu 20-30 minut, během kterých za stálého míchání začnete postupně přidávat cukr, aniž by se vaření přerušilo. Pokud se objeví pěna, seberte ji. Do poslední dávky cukru, která ještě zbývá, pak přimíchejte citrusový pektin a nakonec ještě vmíchejte trochu šťávy z citronu.

Jakmile bude hotovo, směs nechtě zhruba dalších 5 minut vařit. Ještě vroucí ji pak nalijte do čistých, suchých zavařovacích sklenic, které následně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Bude-li se vám v průběhu vaření zdát, že marmeláda není dostatečně sladká (vzhledem ke kyselosti ovoce), můžete samozřejmě přidat více cukru.

Kořeněná marmeláda z mirabelek

Máte-li k dispozici mirabelky, pravé špendlíky nebo třeba sladší myrobalány, můžete vyzkoušet také přípravu kořeněné marmelády, která je mezi lidmi velice oblíbená. Na její přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 kilogram mirabelek, myrobalánů či špendlíků,
  • cukr krupice dle potřeby a kyselosti plodů,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžičku kyseliny citronové,
  • 1 sáček želírovacího přípravku (pektogel, Gelfix),
  • 5 hřebíčků,
  • 1 kousek celé skořice,
  • 50 mililitrů rumu,
  • kousek zázvoru,
  • vodu (nebo případně pomerančový džus).

Dobře vyzrálé plody nejprve omyjte a poté je vložte do většího hrnce, přidejte hřebíček, skořici a kyselinu citronovou a vše zalijte vodou nebo džusem tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce následně přiveďte k varu a pokračujte ve vaření tak dlouho, dokud nevznikne kaše, což bude trvat zhruba 20-30 minut. Zároveň nezapomínejte směs občas promíchat.

Ještě horkou hmotu pak propasírujte přes hrubý cedník a pyré zvažte. Jakmile budete vědět, kolik hmoty máte k dispozici, přidejte zhruba stejné váhové množství cukru krupice (tedy 1:1). Směs opět přiveďte k varu a vše krátce povařte. Poté si v malé misce smíchejte želírovací přípravek s trochou zbývajícího cukru a s vanilkovým cukrem a vmíchejte ho do pyré.

Na chladném talířku pak proveďte želírovací test. To znamená, že byste na něj měli kápnout malé množství připravené hmoty, abyste zjistili, zda je připravená. Pokud během krátké chvilky ztuhne, marmeláda je hotová. Nakonec tedy vmíchejte malé množství nastrouhaného zázvoru a rum a horkou hmotu nalijte do připravených sklenic. Vše pak sterilujte po dobu 20 minut při 80 °C.

Koláč s mirabelkami, špendlíky či myrobalány

Pokud se vám podařilo nasbírat dostatek mirabelek, špendlíků nebo myrobalánů a chcete si připravit nějaký dezert, mohl by vám zachutnat ovocný koláč s tvarohem, kde tyto plody skvěle zužitkujete. Abyste si na něm mohli doma pochutnat, připravte si nejprve následující suroviny:

  • 600 gramů zralých plodů,
  • 500 gramů tvarohu ve vaničce,
  • 2 hrnečky polohrubé mouky,
  • 1 hrneček cukru (krupice),
  • 1 hrneček mléka,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 decilitr oleje,
  • 2 vejce,
  • 2 vanilkové cukry.

Nejprve si ovoce důkladně omyjte, odstopkujte a vypeckujte. Do tvarohu pak přidejte trochu cukru a připravte si také drobenku, která se dělá z 80 gramů másla, 80 gramů cukru krupice a 160 gramů hrubé mouky. Poté si nechte předehřát troubu na 180 °C. Mouku následně smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.

Poté přidejte olej, vejce a mléko a vše dobře promíchejte (můžete využít i šlehač). Hotové těsto vylijte na připravený plech (vymazaný nebo vyložený pečicím papírem), na něj naneste oslazený tvaroh a poté i špendlíky, mirabelky nebo myrobalány. Nakonec posypte koláč drobenkou a vložte do trouby rozpálené na 180 °C zhruba na 30 minut.

Víno z myrobalánů

Pokud byste rádi vyzkoušeli něco ostřejšího, můžete si připravit víno ze zralých, sladkých myrobalánů (nebo případně mirabelek či špendlíků). Na 10litrový demižon budete potřebovat tyto ingredience:

  • 3 kilogramy myrobalánů,
  • 1,5 kilogramu cukru,
  • 4,5 litru vody,
  • kvasinky typu cerevisiae,
  • výživu pro kvasinky,
  • 0,5 kilogramu cukru (po kvašení),
  • 1 litr vody (po kvašení).

Hned zkraje je nutné poznamenat, že tento recept je nutné uzpůsobit zralosti, kyselosti a konkrétnímu druhu ovoce, které jste si připravili. Jinak by se mohlo stát, že vám výsledný produkt nebude chutnat tak dobře, jak by měl.

Nejprve si ovoce omyjte, rozmačkejte ho trochu mačkadlem na brambory a zalijte částí z připravených 4,5 litru vody. Ze zbytku si pak připravte cukerný roztok, který po vychladnutí k základu přilijete. Následně přidejte výživu a rozmnožené kvasinky.

Jakmile proběhne bouřlivé kvašení, je načase víno přecedit a přidat druhý cukrový roztok (1 litr vody + 0,5 kilogramu cukru), s nímž bude víno dále kvasit. Bude-li příliš kyselé, dolijte podle chuti adekvátní množství oslazené vody (zhruba 20 gramů cukru na 1 litr přidané vody).

Po ukončení kvašení a usazení kalu je nutné víno dvakrát stočit. Samotné vyčištění je pak možné urychlit pomocí bentonitu. Následně nechte víno zrát alespoň 6 měsíců v demižonu a teprve poté začněte s jeho konzumací.