Jak už jsme zmiňovali výše, máta peprná se dnes nejčastěji používá ve formě nálevu, který si doma zvládne připravit opravdu každý. Stačí si nachystat čajovou lžičku čerstvých nebo sušených mátových listů, které je pak potřeba zalít vroucí vodou a nechat zhruba 15 minut louhovat. To samé přitom můžete provést i s kombinací máty a meduňky.
Mátový čaj je dnes velice oblíbený hlavně z toho důvodu, že pozitivně působí na lidský organismus. Pokud jde o to, jak často pít mátu, dospělý člověk si jej údajně může dopřát dvakrát až třikrát denně (po dobu několika týdnů), ale ani s tímto nápojem byste to samozřejmě neměli přehánět. Děti, těhotné a kojící ženy či pacienti trpící gastroezofageálním refluxem by se mu však měli vyhýbat.
Další Oblíbené Recepty z Máty
Už jako malá jsem se ráda motala v kuchyni a starala se o svou zahrádku. Když jsem se později rozhodla vystudovat vyšší odbornou zdravotnickou školu, pěstitelská vášeň mě rozhodně neopustila. Dnes pracuji jako výživová poradkyně a zajímám se o všechno, co souvisí se zdravým životním stylem, ale hodně mě baví i astrologie nebo různé vychytávky do domácnosti. Volný čas trávím zvelebováním zahrádky, vymýšlením nových receptů a experimentováním s vypěstovanými surovinami. Čerstvá zelenina, ovoce a bylinky z vlastní zahrádky mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři. Nejraději ale vařím a peču pro svou početnou rodinu a své recepty moc ráda předávám dál. Proto jsem se rozhodla své zkušenosti promítnout do článků, které mohou pomoci zahrádkářským začátečníkům, zkušeným pěstitelům i nadšeným kuchařům.