V našich zeměpisných šířkách patří mezi nejrozšířenější druhy žampion zahradní a žampion polní. Oba dva mají své specifické znaky a představují ceněnou surovinu, z níž se dají připravit skvělé pokrmy. K pěstování hub na zahradě se ovšem nejčastěji využívá žampion zahradní, který se také běžně dodává do restaurací či na pulty supermarketů.
Žampion Zahradní
Žampion Polní
Další druhy žampionů
Kromě pečárky zahradní a pečárky polní se na našem území můžete setkat také s dalšími druhy žampionů. Jedná se například o:
- Žampion ovčí (Agaricus arvensis)
- Žampion lesní (Agaricus silvicatus)
- Žampion císařský (Agaricus augustus)
- Žampion hajní (Agaricus silvicola)
V kuchyni se využívá velké množství druhů pečárek, které dodají pokrmům specifickou chuť. Kromě žampionu portobello je stále oblíbenější třeba žampion krémový, který je výrazný a servíruje se nakrájený na tenoučké plátky bez jakékoliv úpravy.
Jak Poznat Jedlý Žampion?
Srdcem a duší jsem redaktor, ale srdce mé patří přírodě. Můj životní příběh se nese v rytmu venkova, který znám od malička. Ve volném čase kutím ve své dílně, opravuji a vylepšuji náš rodinný dům a v neposlední řadě pěstuji ovoce a zeleninu na naší zahrádce.
Houby jsou mojí vášní. Každý podzim se těším na houbařské dobrodružství, které mě přivádí do krásných českých lesů. Z každého houbařského nálezu čerpám nejen inspiraci pro své kulinářské výtvory, ale i pro psaní.
Zahrádkářství a péče o ovocné stromy a zeleninové záhony mi ukazuje, jakým způsobem můžeme tvořit a spolupracovat s přírodou. Naučil jsem se respektovat cykly přírody a rozumět jí. Zároveň je to inspirace pro psaní o zahradničení a udržitelnosti.
Život na venkově není jen o pěstování vlastních potravin, ale i o péči o drobná hospodářská zvířata, která jsou součástí našeho života. Každý zvířecí člen našeho hospodářství má svůj příběh, svoje potřeby či problémy. Snažím se tyto příběhy přiblížit čtenářům a ukázat jim, jak důležité je se správně starat.
Mimo zahrady a lesů, mé srdce zapaluje také vášeň pro vaření. Rád experimentuji s novými recepty a využívám sezónních surovin z naší zahrady.
Kromě této vášně mě také zajímají společenská témata, která jsou každodenní součástí našich životů.
Mým cílem je sdílet své znalosti a zkušenosti, inspirovat a informovat ostatní. Jsem redaktor webových stránek RadimeJak.cz, ale mým pravým posláním je propojit přírodu a člověka skrze slovo.