Ačkoliv si můžete kimči jednoduše zakoupit v obchodě, nic se nevyrovná tomu, když si jej sami připravíte. Jestliže vás láká domácí výroba kimči, určitě byste rádi věděli, jaké ingredience jsou základem tohoto pikantního pokrmu a co vám v kuchyni rozhodně nesmí chybět. Podle tradice se mezi hlavní suroviny řadí především:
- pekingské zelí,
- bílá ředkev daikon,
- jarní cibulka,
- kořenicí pasta,
- sůl.
Pokud jde o kořenicí pastu, ta se připravuje smícháním několika specifických ingrediencí. Sem patří červené vločkové chilli papričky (gochugaru), rozetřený česnek, strouhaný zázvor a kromě toho i rybí omáčka. Existuje však i celá řada modifikací tohoto receptu, takže si můžete kvašené zelí kimči obohatit také o další suroviny. Základní principy přípravy však zůstávají vždy stejné.
Volba vhodných surovin pro výrobu kimči představuje polovinu úspěchu. Doporučuje se vybírat hlavně zeleninu s pevnější strukturou, která se během fermentace zcela nerozloží. Kromě pekingského zelí, daikonu a jarní cibulky to může být třeba kedlubna, mrkev, okurka nebo květák. Někdo pak pro dochucení přidává také jablka, ale ne každému tato varianta chutná.
V kimči obvykle nesmí chybět pálivé chilli, utřený česnek a rybí (nebo případně sójová) omáčka. Někdo ovšem přidává také najemno nastrouhaný zázvor, sekanou pažitku, cukr nebo med. A jak chutná kimchi? Chuť tohoto pokrmu je komplexní, pronikavá a samozřejmě odráží použité suroviny, které prošly procesem fermentace.
Během procesu mléčného kvašení bakterie vytváří lehce nakyslou a štiplavou chuť, která se podobá třeba klasickému kysanému zelí. Svou roli zde pak hraje samozřejmě také množství přidané soli nebo cukru a délka fermentace (čím delší kvašení, tím intenzivnější chuť). Experimentovat se přitom dá i s chilli. Zatímco někdo má rád kimči hodně pálivé, jiní dávají přednost jemně pikantní chuti.
Zkuste 3 Nejlepší Domácí Recepty na Kimchi