Skvělým zpestřením mnoha různých pokrmů se může stát jarní cibulka, která je velmi aromatická a navíc má jemnější chuť než klasická cibule kuchyňská. Dobrou zprávou navíc je, že si tuto zeleninu můžete poměrně snadno vypěstovat také na své vlastní zahrádce. Poradíme, kdy zasadit jarní cibuli, jak pěstovat jarní cibulku ze semínek a jak se o tyto rostliny správně starat.
Co je jarní cibulka?
Ačkoliv si mnozí lidé myslí, že jarní cibulka je samostatný druh cibule, ve skutečnosti tomu tak není. Nezáleží zde totiž až tak na pěstované rostlině, jako spíše na době sklizně. Podstatné je hlavně to, aby šlo o mladou nať s nevyzrálými cibulkami, které se sklízí dříve, než zcela dozrají. Nejčastěji se přitom jedná o různé druhy z rodu Allium, například odrůdy cibule kuchyňské nebo třeba cibule prorůstavé.
Jelikož se jarní cibulky sklízí v nezralé podobě, jejich chuť je jemnější než u plně dozrálých kousků a velmi svěží, takže si ji rádi dopřejí i odpůrci klasické štiplavé cibulové chuti. Navíc je nízkokalorická a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, kam patří antioxidanty, vláknina, vitamíny A, B, C a K, kyselina listová nebo různé minerální látky (vápník, železo, draslík, hořčík).
Díky svým skvělým vlastnostem si jarní cibulka našla široké uplatnění v kuchyni, kde se používá například jako přísada do salátů, polévek nebo omáček. Kromě toho se hodí pro dochucování různých pokrmů a lidé ji hojně přidávají do pomazánek, slaných koláčů nebo těstovinových jídel. Můžete si s ní ovšem posypat i obyčejný chleba s máslem, brambory či míchaná vajíčka.
Na pohled jarní cibulku poznáte podle dlouhých štíhlých stonků, které jsou ve spodní části zakončené bělavými cibulkami s drobnými kořínky. Nahoře naopak přechází do vějíře šťavnatých listů svěží zelené barvy, které se mohou podobně jako pažitka nebo petržel stát ozdobou řady různých pokrmů. Konzumovat přitom můžete obě zmiňované části, tedy cibulky i listy.
Pěstování jarní cibulky
Pokud vás tato zelenina zaujala a chtěli byste si ji sami vypěstovat, jistě vás potěší, že je to velice jednoduché. Provádí se to velmi podobně jako při pěstování klasické kuchyňské cibule, ale zahrádkáři k tomu používají jiné odrůdy a liší se také doba sklizně. Velkou výhodou je pak i skutečnost, že si můžete jarní cibulku vypěstovat na záhonku, ale i na balkoně nebo přímo v interiéru.
Pěstování jarní cibulky na zahradě
Jarní cibulka se na záhoncích pěstuje především ze semen, ale můžete k tomu použít samozřejmě i sazenice. Ještě předtím byste však měli zvolit vhodné stanoviště, kam v průběhu dne dopadá dostatečné množství slunečních paprsků. Jarní cibulky nicméně zvládají i pěstování v polostínu. Vybrané místo by ovšem mělo být dobře odvodněné.
Neméně důležitá je pak volba vhodné cibulové odrůdy, která se hodí pro tento způsob pěstování. Zahrádkáři pro dané účely doporučují třeba varianty Pompei, Gerda, Ranila či Rosa di Firenze. Rozhodnete-li se pro semínka, vyberte kvalitní variantu od ověřeného prodejce. Jestliže dáte přednost sazenicím, zkontrolujte, že jsou zdravé a nevykazují známky poškození či chorob.
V dalším kroku byste měli připravit záhonky, přičemž jarní cibulky potřebují dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Pokud je příliš těžká a hlinitá, obohaťte ji uleželým kompostem nebo jiným vhodným hnojivem, které pomůže rostlinám ke správnému zakořenění a následnému růstu. Pak už vše záleží na tom, zda jste zvolili pro pěstování jarní cibulky semena, nebo jste dali přednost sazenicím.
Kdy se sází jarní cibulka?
- Pěstování jarní cibulky ze semínek – výsev jarní cibulky se provádí obvykle od konce února do začátku dubna, abyste mohli koncem jara rostliny sklízet. Semena stačí nasypat do připravené půdy a poté je zakrýt tenkou vrstvou zeminy. Jakmile vzejdou, budete muset jarní cibulku vyjednotit, aby měly sazenice dostatek místa.
- Pěstování jarní cibulky ze sazečky – sázení jarní cibulky se v tomto případě provádí koncem března či začátkem dubna. Jednotlivé cibulky se přitom vkládají do půdy tak hluboko, aby jejich vršky maličko vykukovaly ven, zatímco zbytek bude zakrytý zeminou. Rozestupy by měly být alespoň 10 centimetrů.
Ačkoliv už samotný název této zeleniny napovídá, že běžný je u jarní cibulky výsev na jaře, můžete to provést také na podzim. K tomu se používají různé otužilé odrůdy, jejichž semena se vysévají řídce do mělkých řádků. Rostliny následně přezimují a úrody se dočkáte až během příštího roku. Cibulky v takovém případě budou o něco větší.
Jarní cibulky obecně vyžadují pravidelnou zálivku, a to především během suchých dnů. Kromě toho byste je měli zhruba jednou měsíčně přihnojovat, díky čemuž vám vyrostou zdravé a silné rostliny, na nichž si pak skvěle pochutnáte. Během vegetačního období jim tedy můžete dopřát dusíkatá nebo organická hnojiva, ale nepřehánějte to, protože přílišné hnojení může rostliny poškodit.
Pěstování jarní cibulky doma v nádobě
Dobrou zprávou pro pěstitele, kteří nemají k dispozici vlastní zahrádku, je skutečnost, že existuje způsob, jak si tuto zeleninu vypěstovat přímo v bytě či na balkoně. Jde například o výsev či výsadbu jarní cibulky do květináčů. Následně budete sklízet pouze čerstvou nať, a jakmile začne být cibulka unavená, což poznáte podle žloutnutí listů, můžete rostlinu dopěstovat jako klasickou cibuli.
Pěstování jarní cibulky ze zbytků
Dalším způsobem, jak vypěstovat jarní cibulku, je zužitkování cibulových zbytků. Pokud jste si v obchodě koupili svazek jarní cibulky i s kořínky, ale zpracovali jste pouze jeho nať, máte šanci dopěstovat si vlastní. Stačí odříznout spodní část rostliny (cibulku s kořínky) zhruba o velikosti 4 až 5 centimetrů, kterou pak umístíte do sklenice s vodou.
Aby se vám pěstování jarní cibulky na parapetu nebo třeba na kuchyňské lince podařilo, stonek jednotlivých rostlin by se měl nacházet těsně nad hladinou. Během několika dnů byste měli zaznamenat, že v horní části začínají rašit nové výhonky. Jakmile bude nať dostatečně velká, můžete ji odřezat a zužitkovat v kuchyni. Růst listů se pak zase obnoví.
Jelikož zvládá jarní cibulka pěstování doma v interiéru bez větší námahy, může to zkusit i člověk, který jinak nemá se zahradničením žádné zkušenosti. Stačí pouze rostlinám čas od času vyměnit vodu za čerstvou a vybrat jim nějaké světlé místo. Jakmile se pak kořeny na cibulce hodně rozrostou, můžete ji dokonce přesadit na záhon nebo do květináče, kde budete pokračovat v dalším pěstování.
Kdy sklízet jarní cibulku?
Jarní cibulky je možné začít sklízet ve chvíli, kdy jejich listy dosáhnou délky kolem 15 centimetrů. Na záhoncích obvykle dozrávají zhruba 8 až 10 týdnů po výsevu (v případě pěstování ze sazečky to pak bývá dříve). Lidé je většinou sklízejí postupně, protože nejsou vhodné k dlouhodobějšímu skladování. Můžete ustřihnout jen několik listů, nebo vyrýt celou rostlinu i s cibulkou a kořínky.
Jak zvládá cibule jarní pěstování na záhonu?
Jarní cibulka potřebuje vhodné stanoviště, které bude slunečné či polostinné a dobře odvodněné. Záhonky je nutné prokypřit a obohatit uleželým kompostem či jiným hnojivem. Výsev se provádí od konce února do začátku dubna, pokud ovšem zvolíte raději sazenice jarní cibulky, do půdy se umisťují koncem března či začátkem dubna. Poté byste měli rostliny pravidelně zavlažovat.
Jak pěstovat jarní cibulku v interiéru?
Jarní cibulka se dá pěstovat v květináčích a truhlících, ale také přímo ve vodě ze zbytků. V takovém případě se do sklenice vkládají zakrácené cibulky i s kořínky, jejichž stonek by se měl nacházet těsně nad hladinou. Za několik dnů začnou rašit nové listy, které pak může člověk sklidit a zužitkovat v kuchyni.
Co se používá z jarní cibulky?
V kuchyni se dají zužitkovat samotné drobné cibulky, ale i listy sytě zelené barvy, které vytvářejí na stoncích jakési vějíře. Používají se jako přísada do různých pomazánek, polévek, omáček, slaných koláčů, omelet, salátů, dipů nebo těstovinových pokrmů. Kromě toho je jarní cibulka oblíbená také v asijské kuchyni.
Jak dlouho vydrží jarní cibulka?
Tato zelenina se příliš nehodí k dlouhodobému skladování, a proto se doporučuje sklízet její nať postupně a poté ji hned zužitkovat. Pokud si například koupíte jarní cibulku v obchodě, na několik dní ji můžete uložit do lednice. Mimo ni velice rychle zvadne, protože na rozdíl od klasické kuchyňské cibule obsahuje větší množství vody.