Většina lidí zná tuto houbu jako žampion zahradní, ve skutečnosti má však spoustu různých názvů. Nebuďte proto překvapení, když někdo stejný druh pojmenuje pečárka dvouvýtrusá (Agaricus bisporus), žampion dvouvýtrusý nebo žampion hnědý. Všechna tato jména se totiž vztahují ke stejné houbě, kterou si oblíbili jak velkopěstitelé, tak i drobní zahrádkáři.
Vzhled pečárky zahradní se liší podle toho, zda se jedná o druh rostoucí v přírodě, nebo jde o houby pěstované podomácku či průmyslově. Hlavním znakem, podle kterého je můžete rozlišit, je jejich barva. Volně totiž roste žampion hnědý, jenž poznáte podle zavalitého třenu ve tvaru hrušky a hnědého, kulovitého, jemně šupinatého klobouku, který v průměru měří asi 5-12 centimetrů. Dužnina je bílá a šťavnatá, po porušení však získá jemně masové zbarvení.
Co se týče pěstování pro komerční účely, v dnešní době se využívá celá řada kmenů. Jedním z nich je žampion bílý, jehož klobouk je porostlý drobnými šupinkami a má světlé zbarvení. Ve Spojených státech ovšem byly vypěstovány také nahnědlé kmeny, kam patří třeba žampion crimini nebo žampion portobello. Právě ten představuje skvělý doplněk ke steakům, ale výborně chutná i v naložené či grilované podobě.
Jak Poznat Jedlý Žampion?
Nejčastější Druhy Žampionů u Nás
Srdcem a duší jsem redaktor, ale srdce mé patří přírodě. Můj životní příběh se nese v rytmu venkova, který znám od malička. Ve volném čase kutím ve své dílně, opravuji a vylepšuji náš rodinný dům a v neposlední řadě pěstuji ovoce a zeleninu na naší zahrádce.
Houby jsou mojí vášní. Každý podzim se těším na houbařské dobrodružství, které mě přivádí do krásných českých lesů. Z každého houbařského nálezu čerpám nejen inspiraci pro své kulinářské výtvory, ale i pro psaní.
Zahrádkářství a péče o ovocné stromy a zeleninové záhony mi ukazuje, jakým způsobem můžeme tvořit a spolupracovat s přírodou. Naučil jsem se respektovat cykly přírody a rozumět jí. Zároveň je to inspirace pro psaní o zahradničení a udržitelnosti.
Život na venkově není jen o pěstování vlastních potravin, ale i o péči o drobná hospodářská zvířata, která jsou součástí našeho života. Každý zvířecí člen našeho hospodářství má svůj příběh, svoje potřeby či problémy. Snažím se tyto příběhy přiblížit čtenářům a ukázat jim, jak důležité je se správně starat.
Mimo zahrady a lesů, mé srdce zapaluje také vášeň pro vaření. Rád experimentuji s novými recepty a využívám sezónních surovin z naší zahrady.
Kromě této vášně mě také zajímají společenská témata, která jsou každodenní součástí našich životů.
Mým cílem je sdílet své znalosti a zkušenosti, inspirovat a informovat ostatní. Jsem redaktor webových stránek RadimeJak.cz, ale mým pravým posláním je propojit přírodu a člověka skrze slovo.