K nejoblíbenějším receptům, kde plody jahodníku hrají velmi důležitou roli, samozřejmě patří domácí jahodové knedlíky. Ty se dají připravit na řadu různých způsobů, přičemž populární jsou hlavně kynuté jahodové knedlíky a tvarohové knedlíky s jahodami. Kromě toho pak samozřejmě existuje i recept na bezlepkové jahodové knedlíky.
Pokud si chcete doma udělat jahodové knedlíky kynuté, jste na správném místě. Připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na tuto pochoutku, který zvládne připravit i každý začátečník. Abyste ho mohli vyzkoušet, budete potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- 500 gramů polohrubé mouky,
- 250 mililitrů mléka,
- 20 gramů droždí,
- 1 lžíci cukru krupice,
- 1 vejce,
- špetku soli,
- čerstvé či mražené jahody,
- na ozdobení – cukr, máslo, tvaroh, kakao…
Postup:
Abyste si mohli doma udělat kynuté knedlíky s jahodami, nejprve do mísy nasypte polohrubou mouku, do které si udělejte uprostřed důlek. Poté dovnitř rozdrobte droždí, přidejte krupicový cukr a polovinu mléka, které by mělo být vlažné (trochu ohřáté). Vše můžete maličko promíchat s trochou okolní mouky. Zhruba v následujících deseti minutách by vám pak měl vzejít kvásek.
Následně přidejte zbývající mléko, špetku soli a jedno celé vejce. Veškerou hmotu zpracujte tak, aby vám vzniklo tužší nelepivé těsto. Jakmile bude připravené, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout zhruba po dobu 60 minut. Když uznáte, že už je těsto na jahodové knedlíky dostatečně vykynuté, je čas začít si připravovat jednotlivé kousky.
Těsto rozválejte na válu tak, aby vám vznikl obdélník o síle zhruba 1 centimetr. Pomocí nože nebo rádýlka na pizzu jej pak rozdělte na dostatečně velké čtverce (vše závisí na tom, zda máte k dispozici větší jahody, nebo spíše menší plody). Do každého z nich pak vložte jahodu, zabalte ji a vytvarujte kulatý knedlík. Ty pak můžete okamžitě vařit nebo ještě chvíli nechat dokynout (cca 10 minut).
Jahodové knedlíky z kynutého těsta se pak vaří ve větším hrnci s vroucí osolenou vodou, a to zhruba po dobu 8 až 10 minut (dokud vám nevyplavou vzhůru). Ihned po vytažení z hrnce byste je měli propíchnout vidličkou nebo špejlí, aby vám později neztratily na objemu. Poté už je můžete podávat, a to například s rozpuštěným máslem, cukrem a nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo s kakaem.
TIP: Hledáte recept na tvarohové jahodové knedlíky? V tom případě navštivte TENTO ČLÁNEK, kde najdete návod, jak si doma připravit nejlepší jahodové knedlíky s tvarohem!
Další Oblíbené Recepty z Jahod