6 Receptů ze sedmikrásky

Přestože spousta lidí zná chudobku pouze jako nenápadnou rostlinu, která se objevuje jako plevel na zahradách v blízkosti rodinných domů, ve skutečnosti si našla využití také v lidovém léčitelství nebo v gastronomii. Poradíme, proč jíst sedmikrásky, jak zpracovat sedmikrásky v kuchyni, aby si každý člen rodiny pochutnal, a které recepty s touto bylinou rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Na co je zdravá sedmikráska?

Sedmikrásky chudobky obsahují řadu účinných složek, jako jsou třísloviny, saponiny, hořčiny, flavonoidy, silice, minerální látky nebo organické kyseliny. Právě to z nich činí oblíbenou součást tradiční lidové medicíny. Jsou známé například pro své antioxidační účinky, ale také díky svým protizánětlivým, hojivým a svíravým vlastnostem.

V současné době se chudobky nejčastěji konzumují ve formě čaje, kořenového odvaru nebo tinktury, což pomáhá v boji proti trávicím potížím, zánětům dýchacích cest či dalším neduhům (kašel, nachlazení, záněty močového traktu). Zevně se pak sedmikrásky aplikují na pokožku v podobě léčivých obkladů, které tlumí vyrážky, akné či bércové vředy, a přidávají se i do koupelí.

Jak jíst sedmikrásky?

Sedmikrásky jsou mezi lidmi oblíbené také z toho důvodu, že se dají sbírat téměř po celý rok. Běžně vykvétají od února do září nebo případně do listopadu, ale ve vhodných podmínkách na jejich květy narazíte klidně i během prosince. Právě ty se nejčastěji sbírají k dalšímu zpracování, ale můžete si natrhat také sedmikráskové listy nebo její kořen (na jaře či na podzim).

Ačkoliv se chudobky nejčastěji přidávají do čajových směsí s dalšími bylinami nebo se z nich připravují různé tinktury, obklady a koupele, našly si využití také v gastronomii. Zde slouží především k přípravě falešného sedmikráskového medu, ale mohou se stát také základem pro výrobu sedmikráskového sirupu. Ten se dá přitom zpracovat zastudena i zatepla. Mnohdy se z nich však dělají i kapary.

Kromě toho mohou sedmikrásky obohatit i celou řadu dalších pokrmů. Běžně se přidávají do salátů a bylinkových másel, ale hodí se také v momentě, kdy si budete chtít uvařit polévku nebo omáčku. Také mohou obohatit omelety, nádivky a pomazánky, přičemž mnohdy zdobí i nejrůznější dezerty. Někteří lidé pak konzumují sedmikráskové květy jen tak nebo je sypou na obyčejný chleba s máslem.

Sedmikráskový sirup

K nejoblíbenějším receptům, v nichž sedmikrásky hrají hlavní roli, patří například příprava sedmikráskového sirupu. Ten představuje vhodnou alternativu pro jedince, kteří mají rádi sladké šťávy, ale zároveň chtějí přesně znát jejich složení. K výrobě sedmikráskového sirupu budete potřebovat:

  • 500 gramů sedmikráskových květů,
  • 1 litr převařené horké vody,
  • 500 gramů cukru,
  • 1 citron,
  • 1 lžičku kyseliny citronové.

Květy sedmikrásek nejprve lehce propláchněte vodou, abyste je zbavili veškerých nečistot a drobného hmyzu. Poté je vložte do hrnce nebo jiné dostatečně velké nádoby. Přilijte převařenou horkou vodu, a to tak, aby byly kvítky zcela ponořené (nemusí to být celý 1 litr). Poté ještě přidejte citron nakrájený na plátky (ideálně bez kůry) a nechte vše louhovat po dobu 24 hodin.

Druhý den sceďte vodu do jiného hrnce, a to nejlépe přes plátýnko, které vám zde poslouží jako opravdu jemný cedník. Následně přidejte cukr a lžičku kyseliny citronové, přiveďte směs k varu a nechte veškerý cukr postupně rozpustit. Jakmile sirup dostatečně zhoustne, můžete jej nalít do připravených lahví, které pro správné zakonzervování otočte dnem vzhůru (na 10 minut).

Sedmikráskové kapary

Dalším populárním receptem jsou rozhodně sedmikráskové kapary, které se připravují typicky z ještě nerozvitých poupat. Existuje samozřejmě celá řada možností, jak si tento pokrm můžete doma připravit, ale pokud se chcete řídit naším receptem, nachystejte si tyto suroviny:

  • 1,5 litru sedmikráskových poupat,
  • 150 mililitrů jablečného octa či bílého vinného octa,
  • 150 mililitrů vody,
  • sůl,
  • pepř,
  • nové koření
  • hořčičné semínko.

Poupata si nejdříve omyjte a nechte okapat. Z vody, octa a ½ lžičky soli si mezitím uvařte horký nálev a připravte si čisté zavařovací skleničky. Do nich vložte dvě kuličky nového koření, dvě kuličky pepře a špetku semínek hořčice. Poté přidejte také uzavřená poupata sedmikrásek, vše zalijte hotovým nálevem a zavíčkujte.

Skleničky se sedmikráskovými poupaty pak vložte do hrnce, napusťte vodu zhruba do poloviny jejich výšky a zavařujte je po dobu 12 minut. Jakmile bude hotovo, vyndejte je ven na připravenou utěrku, otočte dnem vzhůru a nechte je zde stát tak dlouho, dokud zcela nevychladnou.

Sedmikráskový salát

Mezi lidmi si velkou oblibu získaly také různé variace salátů s pampeliškovými květy, které dokáží na jaře osvěžit a zároveň jsou velmi jednoduché na přípravu. Abyste si mohli doma takovou pochoutku sami vyzkoušet, budete potřebovat následující ingredience:

  • květy sedmikrásek,
  • pampeliškové listy,
  • hlávkový salát,
  • ředkvičky,
  • jarní cibulku,
  • olivový olej,
  • citron,
  • sůl.

Salát si nejprve opláchněte, natrhejte ho na menší kousky a vložte do připravené mísy. Následně přidejte na kolečka nebo na drobné měsíčky nakrájené ředkvičky, nasekanou jarní cibulku a omyté listy pampelišek natrhané na menší části. Vše dobře osolte, přidejte trochu citronové šťávy a doplňte salát olivovým olejem. Poté jej promíchejte a na závěr přidejte květy sedmikrásek, které mu dodají specifickou chuť i zajímavý vzhled.

Sedmikrásková polévka

Aby toho nebylo málo, sedmikrásky mohou obohatit také polévku, kterou si jistě zamiluje celá vaše rodina. Pokud vás tento nápad nadchnul a chtěli byste si daný recept vyzkoušet, nemusíte se ničeho bát, protože jde o poměrně jednoduchý pokrm. Nejprve si ovšem nachystejte:

  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 3 lžíce sušených hub,
  • 2 hrsti sedmikráskových květů,
  • 1 svazek jarní cibulky,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel,
  • ½ celeru,
  • kmín,
  • sůl,
  • pepř.

Do zeleninového vývaru si přisypte trochu kmínu dle chuti a vložte dovnitř také houby, které zde necháte povařit. Jakmile změknou, přidejte také zeleninu nakrájenou na kostičky (mrkev, petržel, celer, jarní cibulku), se kterou byste měli polévku povařit zhruba po dobu 10 minut. Vše poté dochuťte pomocí soli a pepře a na závěr vsypte dovnitř také omyté sedmikrásky (mohou projít varem, ale není to nutné). Pak již můžete podávat.

Sedmikráskový olej

Sedmikrásky jsou nejen chutné, ale i zdravé. Právě z toho důvodu si z nich lidé často připravují léčivé odvary nebo tinktury, s jejichž pomocí se snaží zbavit různých neduhů. Pro zevní aplikaci se pak hodí i sedmikráskový olej, který se aplikuje třeba na bolavé klouby a svaly. Jestliže si ho chcete doma připravit, nejprve si sežeňte tyto suroviny:

  • velkou hrst sedmikráskových květů,
  • 200 mililitrů jojobového oleje.

Čerstvé květy sedmikrásek nasypte do sklenice s jojobovým olejem, tu poté správně uzavřete a nechte ji po dobu 8 týdnů stát na teplém a světlém místě, kde budou kvítky hezky louhovat. Jakmile tato doba uplyne, přelijte olej přes jemné síto do čisté lahvičky, do které můžete přidat třeba i pár květů sedmikrásek na ozdobu. Následně můžete začít olej používat.