Další pochoutka, která je v letních měsících velmi oblíbená, je jahodový koláč s drobenkou. Ten se dá opět připravit na řadu různých způsobů, například s tvarohem nebo třeba v kombinaci s rebarborou. Jestliže hledáte na jahodový koláč recept, který si užije celá vaše rodina, jste tu správně. Chcete-li vyzkoušet náš dezert, nachystejte si níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- 200 gramů hladké mouky,
- 200 gramů polohrubé mouky,
- 300 mililitrů mléka,
- 80 gramů moučkového cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 žloutek,
- špetku soli,
- 0,5 kostky droždí,
- 2 malé lžičky prášku do pečiva,
- 100 mililitrů oleje,
- očištěné jahody,
- bílek na potření okrajů těsta,
- ingredience na drobenku.
Postup:
V míse nejprve smíchejte hladkou a polohrubou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Uprostřed této směsi si pak udělejte důlek, do nějž rozdrobíte droždí, nalijete vlažné mléko, olej a žloutek a všechno mírně promícháte. Jakmile se droždí rozpustí, vytvořte si z daných surovin hladké těsto, které bude o něco řidší než těsto kynuté (kvásek se v tomto případě nenechává vzejít).
Hotové těsto na jahodový koláč následně okamžitě přesuňte na plech vymazaný olejem a roztáhněte jej po celé jeho ploše. Na okrajích ho pak potřete rozšlehaným bílkem, posypte osušenými jahodami (mohou být nakrájené na menší kousky, ale nemusí). Nakonec přidejte drobenku – tu vyrobíte ze 120 gramů másla, 180 gramů moučkového cukru a 160 gramů polohrubé mouky.
Následně vložte koláč s jahodami do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do té doby, než mu zezlátnou okraje a přestane lepit. Poté jej vyndejte z trouby, nechte zcela vychladnout a nakrájejte na větší kostky. Před podáváním jej pak můžete ještě mírně pocukrovat.
Další Oblíbené Recepty z Jahod