Drobenkový koláč s jahodami – Domácí Recept

Další pochoutka, která je v letních měsících velmi oblíbená, je jahodový koláč s drobenkou. Ten se dá opět připravit na řadu různých způsobů, například s tvarohem nebo třeba v kombinaci s rebarborou. Jestliže hledáte na jahodový koláč recept, který si užije celá vaše rodina, jste tu správně. Chcete-li vyzkoušet náš dezert, nachystejte si níže uvedené suroviny.

Ingredience:

  • 200 gramů hladké mouky,
  • 200 gramů polohrubé mouky,
  • 300 mililitrů mléka,
  • 80 gramů moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 žloutek,
  • špetku soli,
  • 0,5 kostky droždí,
  • 2 malé lžičky prášku do pečiva,
  • 100 mililitrů oleje,
  • očištěné jahody,
  • bílek na potření okrajů těsta,
  • ingredience na drobenku.

Postup:

V míse nejprve smíchejte hladkou a polohrubou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Uprostřed této směsi si pak udělejte důlek, do nějž rozdrobíte droždí, nalijete vlažné mléko, olej a žloutek a všechno mírně promícháte. Jakmile se droždí rozpustí, vytvořte si z daných surovin hladké těsto, které bude o něco řidší než těsto kynuté (kvásek se v tomto případě nenechává vzejít).

Hotové těsto na jahodový koláč následně okamžitě přesuňte na plech vymazaný olejem a roztáhněte jej po celé jeho ploše. Na okrajích ho pak potřete rozšlehaným bílkem, posypte osušenými jahodami (mohou být nakrájené na menší kousky, ale nemusí). Nakonec přidejte drobenku – tu vyrobíte ze 120 gramů másla, 180 gramů moučkového cukru a 160 gramů polohrubé mouky.

Následně vložte koláč s jahodami do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do té doby, než mu zezlátnou okraje a přestane lepit. Poté jej vyndejte z trouby, nechte zcela vychladnout a nakrájejte na větší kostky. Před podáváním jej pak můžete ještě mírně pocukrovat.

Další Oblíbené Recepty z Jahod