Mezi nejoblíbenější recepty, které si můžete doma z mangoldu připravit, se rozhodně řadí mangoldová polévka. Na její přípravu budete potřebovat níže uvedené suroviny.
Ingredience:
- 1 svazek mangoldu (listy i s řapíky),
- 2-3 stroužky česneku (dle chuti),
- 1 velkou cibuli,
- 2-3 brambory,
- 1 litr vývaru,
- olej dle potřeby,
- sůl a pepř,
- smetanu dle chuti.
Postup:
Nejprve si nadrobno pokrájíme cibuli. Řapíky mangoldu seřízneme od listů a stejně jako oloupané brambory je nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme prolisovaný česnek a cibulku, a jakmile zezlátne, přidáme brambory a řapíky mangoldu. Všechno necháme zhruba 3 minuty opékat (ovšem ne úplně do hněda), poté přilijeme vývar, osolíme a opepříme.
Když jsou brambory skoro uvařené, vhodíme dovnitř také nakrájené listy mangoldu a krátce povaříme. Celou směs pak tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka, ochutnáme a případně ještě dosolíme nebo opepříme. Někdo pak přidává také smetanu, aby byla polévka krémovější. Při servírování můžeme ozdobit několika kousky opečené anglické slaniny nebo třeba krutony.
Další Oblíbené Domácí Recepty z Mangoldu