Mangold

Stále oblíbenějším druhem zeleniny se v našich končinách postupem času stává mangold. Jeho listy totiž mají podobné uplatnění jako vzrostlý špenát a silné šťavnaté řapíky lze v kuchyni použít místo chřestu. Pokud si i vy chcete připravit ty nejlepší pokrmy z mangoldu, poradíme vám, jak mangold zpracovat a jaké recepty rozhodně musíte vyzkoušet.

Mangold v kuchyni

V dnešní době má mangold v kuchyni široké možnosti využití. Někdo používá mangold jako špenát, jeho listy ovšem obsahují menší množství kyseliny šťavelové, takže se jedná o trochu jemnější alternativu. Mladé listy se zase skvěle hodí jako základ zeleninových salátů, protože nepotřebují žádné tepelné zpracování.

Kromě toho pak můžete listy mangoldu využít také jako přísadu zeleninových polévek, těstovinových salátů a slaných koláčů nebo jako základ chutného pesta. Silné stonky, které připomínají chřest, se používají zvlášť. Dají se připravit vařené v páře, výborný je i dušený mangold a někteří kuchaři je dokonce smaží. Řapíky různobarevných variant navíc skvěle ozvláštní jakýkoliv připravovaný pokrm.

Aby toho nebylo málo, někteří lidé konzumují i další části této zdravé rostliny. Pod zemí má mangold kořen, který je tuhý a vysoce dřevnatý. Poměrně těžko se žvýká a svou chutí připomíná něco mezi řepou a kedlubnou. Obsahuje ovšem velké množství vlákniny.

Jak zpracovat mangold?

Jestliže si pěstujete vlastní mangold, sezóna obvykle začíná v závěru května a končí před prvními mrazíky, tedy zhruba na konci září nebo v říjnu. Jakmile si tuto rostlinu přinesete do kuchyně (ať už ze zahrádky, nebo z obchodu), je důležité vědět, jak ji správně upravit, aby neztratila nic ze svých vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Nejprve je nutné mangold dostatečně opláchnout ve studené vodě, jelikož se zde mohou ukrývat různé nečistoty. Nikdy ovšem nepouštějte vodu přímo na listy, abyste je nepohmoždili. Místo toho si vodu napusťte do dřezu či do nějaké větší nádoby, do které mangold na několik minut namočíte. Po očištění můžete listy několik dní skladovat v lednici, pomačkané či jinak poškozené listy se však mohou rychleji kazit.

Stonky potřebují při tepelném zpracování více času než listy, což znamená, že je vhodné řapíky oddělit a zpracovat je zvlášť. U každého listu stačí stonek po obou stranách seříznout (do špičky) a následně ještě odkrojit zaschlý konec. Řapíky i listy se poté krájí na kousky, přičemž jejich velikost záleží vždy na připravovaném receptu. Nakrájené listy a stonky se také dají skladovat v lednici, nemělo by to však být déle než dva dny.

Jak zmrazit mangold?

Chcete si mangold uschovat na horší časy, ale nevíte, jak na to? V tom případě je dobré vědět, že mangold mražení skvěle zvládá. Stačí ho před tím krátce blanšírovat a nechat okapat. Nejprve je ovšem nutné nachystat si větší hrnec s vroucí osolenou vodou, kam později mangold umístíte.

Do hrnce zpočátku vhodíme mangoldové stonky, které necháme vařit asi 3 minuty, než je cedníkem vylovíme a vložíme do mísy se studenou vodou a ledem. Tím se vaření přeruší a mangold si zachová svou konzistenci i krásnou barvu. Po vyndání stonků vhodíme do hrnce listy, které promícháme a necháme vařit pouze 1-2 minuty. Pak je rychle vylovíme a vložíme do mísy s ledem.

Mangold následně scedíme, necháme co nejlépe okapat a počkáme až do úplného vychladnutí. Pak zeleninu rozdělíme do sáčků (listy můžeme ještě nakrájet na menší kousky dle vlastních preferencí) a zamrazíme. Po vyndání je mangold připravený k okamžitému použití. Stačí ho jen zahřát a dochutit.

Mangold: recepty

Zahrádkáře, kteří se pouštějí do pěstování této rostliny, zajímá hlavně to, jak chutná mangold a jaké pokrmy se dají z této listové zeleniny připravit. Podle konzumentů má mangold chuť, která připomíná ořechy. Na rozdíl od špenátu ale nikdy nechutná palčivě nebo ostře, jelikož obsahuje menší množství kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku.

Pokud jde o nejoblíbenější recepty z mangoldu, kreativitě se zde meze rozhodně nekladou. Vzhledem k tomu, že tato rostlina perfektně nahrazuje špenát, můžete se pustit do oblíbených receptů, které se špenátem běžně připravujete, akorát že tentokrát místo něj použijete mangoldové listy. Stonky se pak dají použít na velké množství způsobů, například jako základ pod maso místo papriky nebo jako přísada do slaných koláčů a závinů.

Polévka z mangoldu

Mezi nejoblíbenější recepty, které si můžete doma z mangoldu připravit, se rozhodně řadí mangoldová polévka. Na její přípravu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 svazek mangoldu (listy i s řapíky),
  • 2-3 stroužky česneku (dle chuti),
  • 1 velkou cibuli,
  • 2-3 brambory,
  • 1 litr vývaru,
  • olej dle potřeby,
  • sůl a pepř,
  • smetanu dle chuti.

Nejprve si nadrobno pokrájíme cibuli. Řapíky mangoldu seřízneme od listů a stejně jako oloupané brambory je nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme prolisovaný česnek a cibulku, a jakmile zezlátne, přidáme brambory a řapíky mangoldu. Všechno necháme zhruba 3 minuty opékat (ovšem ne úplně do hněda), poté přilijeme vývar, osolíme a opepříme.

Když jsou brambory skoro uvařené, vhodíme dovnitř také nakrájené listy mangoldu a krátce povaříme. Celou směs pak tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka, ochutnáme a případně ještě dosolíme nebo opepříme. Někdo pak přidává také smetanu, aby byla polévka krémovější. Při servírování můžeme ozdobit několika kousky opečené anglické slaniny nebo třeba krutony.

Salát z mangoldu

Z mangoldových listů a stonků se dá připravit také celá řada chutných salátů. Každý si do nich přidává zeleninu a další přísady dle vlastní chuti. Můžete ovšem vyzkoušet i náš recept, na jehož přípravu budete potřebovat:

  • 12 větších listů mangoldu i se stonkem,
  • 2-3 řapíky celeru,
  • 1 papriku,
  • 3 jarní cibulky,
  • 1 stroužek česneku,
  • bílý jogurt nebo zakysanou smetanu,
  • krutony dle chuti,
  • sůl a pepř.

Mangold nejprve umyjeme, seřízneme stonky, které nakrájíme na kostičky, a také listy poté nakrájíme na menší kousky. Do mísy poté přidáme nakrájený celer, papriku a jarní cibulku a vrhneme se na přípravu zálivky. Ta se skládá ze zakysané smetany (či bílého jogurtu), do které přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř. Jakmile touto směsí salát zalijeme, můžeme dle chuti přidat také krutony z opečeného chleba. Pokud naopak zálivku chceme vynechat, stačí zeleninu dochutit přidáním kapky olivového oleje a koření.

Těstoviny s mangoldem

Dalším oblíbeným pokrmem, na který dnes zahrádkáři nedají dopustit, jsou těstoviny s mangoldem. Abyste mohli tento recept vyzkoušet i vy, budete k tomu potřebovat následující suroviny:

  • 400 g těstovin (farfalle, penne, kolínka),
  • 300-400 g mangoldu,
  • 300 g rajčat,
  • 1 cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 polévkové lžíce oleje,
  • bazalku,
  • olivy dle chuti,
  • parmazán,
  • sůl a pepř.

Mangold nejprve umyjeme, seřízneme řapíky, které nakrájíme na kostičky, a listy zvlášť nakrájíme na menší nudličky. Nadrobno nasekáme cibulku, kterou osmahneme na oleji, přihodíme stonky mangoldu, nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Vše dobře osolíme, opepříme a dusíme, dokud řapíky nezměknou.

Jakmile je hotovo, přihodíme také mangoldové listy, bazalku a případně i nakrájené olivy. Pokud chceme mít celou směs krémovější, můžeme přidat také smetanu a vše dochutit. Mezitím si uvaříme těstoviny, s nimiž vše následně smícháme a posypeme parmazánem dle chuti.

Mangold se smetanou

Velice jednoduchý je také recept na mangold se smetanou, což skvěle poslouží buď jako příloha k masu nebo třeba jako směs na těstoviny. K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • 1 větší svazek mangoldu,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 1 červenou cibuli,
  • 1 stroužek česneku,
  • muškátový oříšek,
  • máslo,
  • sůl a pepř.

Mangold nejprve důkladně očistíme, odstraníme řapíky a listy nařežeme na menší kousky. Na másle si dozlatova zpěníme najemno nakrájenou cibulku společně s prolisovaným česnekem a následně přidáme mangoldové listy. Restovaný mangold pak zalijeme smetanou, necháme směs krátce povařit a vše dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Jak chutná mangold?

Zatímco mangoldové listy se nejčastěji používají místo špenátu, řapíky mangoldu zase slouží jako skvělá náhrada chřestu. Chuť mangoldu připomíná ořechy, na rozdíl od špenátu však obsahuje menší množství kyseliny šťavelové, a proto tato rostlina nikdy nepůsobí ostře ani pálivě.

Jak zpracovat mangold?

Před konzumací je důležité mangold dobře zpracovat, aby se zbavil všech nečistot. Nikdy byste proto neměli zapomenout tuto rostlinu pořádně opláchnout, ale rozhodně vodu nepouštějte přímo na listy, aby se neponičily. Místo toho studenou vodu napusťte do dřezu a mangold do ní na několik minut namočte. Stonky je pak vhodné odříznout od listů, jelikož při tepelném zpracování potřebují více času.

Jak zmrazit mangold?

Před zamrazením je nutné mangold nejprve blanšírovat. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vhodíme stonky, které se vaří asi 3 minuty. Pak je cedníkem vylovíme a vložíme do mísy se studenou vodou a ledem, aby se vaření okamžitě přerušilo. Následně vhodíme do vroucí vody i listy, které vaříme zhruba 1-2 minuty, než je opět vylovíme a vložíme do nádoby s ledem. Vše pak scedíme, necháme okapat, vychladnout a v sáčcích zamrazíme.

Jaké recepty z mangoldu je možné připravit?

Mladé listy mangoldu se skvěle hodí jako základ zeleninových salátů, jelikož nepotřebují tepelné zpracování. Listy se pak obecně používají jako špenát, slouží jako přísada zeleninových polévek, těstovinových salátů, slaných koláčů nebo třeba pesta. Stonky připomínají chřest a dobře proto poslouží třeba jako základ pod maso, přidávají se do slaných závinů, ale dají se i naložit.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno