Jak zpracovat mangold?

Jestliže si pěstujete vlastní mangold, sezóna obvykle začíná v závěru května a končí před prvními mrazíky, tedy zhruba na konci září nebo v říjnu. Jakmile si tuto rostlinu přinesete do kuchyně (ať už ze zahrádky, nebo z obchodu), je důležité vědět, jak ji správně upravit, aby neztratila nic ze svých vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.

Nejprve je nutné mangold dostatečně opláchnout ve studené vodě, jelikož se zde mohou ukrývat různé nečistoty. Nikdy ovšem nepouštějte vodu přímo na listy, abyste je nepohmoždili. Místo toho si vodu napusťte do dřezu či do nějaké větší nádoby, do které mangold na několik minut namočíte. Po očištění můžete listy několik dní skladovat v lednici, pomačkané či jinak poškozené listy se však mohou rychleji kazit.

Stonky potřebují při tepelném zpracování více času než listy, což znamená, že je vhodné řapíky oddělit a zpracovat je zvlášť. U každého listu stačí stonek po obou stranách seříznout (do špičky) a následně ještě odkrojit zaschlý konec. Řapíky i listy se poté krájí na kousky, přičemž jejich velikost záleží vždy na připravovaném receptu. Nakrájené listy a stonky se také dají skladovat v lednici, nemělo by to však být déle než dva dny.

Zkuste 4 Nejlepší Domácí Recepty z Mangoldu