Žampion Zahradní

Většina lidí zná tuto houbu jako žampion zahradní, ve skutečnosti má však spoustu různých názvů. Nebuďte proto překvapení, když někdo stejný druh pojmenuje pečárka dvouvýtrusá  (Agaricus bisporus), žampion dvouvýtrusý nebo žampion hnědý. Všechna tato jména se totiž vztahují ke stejné houbě, kterou si oblíbili jak velkopěstitelé, tak i drobní zahrádkáři.

Vzhled pečárky zahradní se liší podle toho, zda se jedná o druh rostoucí v přírodě, nebo jde o houby pěstované podomácku či průmyslově. Hlavním znakem, podle kterého je můžete rozlišit, je jejich barva. Volně totiž roste žampion hnědý, jenž poznáte podle zavalitého třenu ve tvaru hrušky a hnědého, kulovitého, jemně šupinatého klobouku, který v průměru měří asi 5-12 centimetrů. Dužnina je bílá a šťavnatá, po porušení však získá jemně masové zbarvení.

Co se týče pěstování pro komerční účely, v dnešní době se využívá celá řada kmenů. Jedním z nich je žampion bílý, jehož klobouk je porostlý drobnými šupinkami a má světlé zbarvení. Ve Spojených státech ovšem byly vypěstovány také nahnědlé kmeny, kam patří třeba žampion crimini nebo žampion portobello. Právě ten představuje skvělý doplněk ke steakům, ale výborně chutná i v naložené či grilované podobě.

Jak Poznat Jedlý Žampion?

Nejčastější Druhy Žampionů u Nás