Nejčastější Druhy Žampionů u Nás

V našich zeměpisných šířkách patří mezi nejrozšířenější druhy žampion zahradní a žampion polní. Oba dva mají své specifické znaky a představují ceněnou surovinu, z níž se dají připravit skvělé pokrmy. K pěstování hub na zahradě se ovšem nejčastěji využívá žampion zahradní, který se také běžně dodává do restaurací či na pulty supermarketů.

Žampion Zahradní

Žampion Polní

Další druhy žampionů

Kromě pečárky zahradní a pečárky polní se na našem území můžete setkat také s dalšími druhy žampionů. Jedná se například o:

  • Žampion ovčí (Agaricus arvensis)
  • Žampion lesní (Agaricus silvicatus)
  • Žampion císařský (Agaricus augustus)
  • Žampion hajní (Agaricus silvicola)

V kuchyni se využívá velké množství druhů pečárek, které dodají pokrmům specifickou chuť. Kromě žampionu portobello je stále oblíbenější třeba žampion krémový, který je výrazný a servíruje se nakrájený na tenoučké plátky bez jakékoliv úpravy.

Jak Poznat Jedlý Žampion?