Olej

Kromě toho, že se skvěle hodí jako první pomoc při nachlazení a slouží jako přírodní repelent, má rýmovník využití v kuchyni a dá se použít také jako koření. Začerstva slouží rýmovník třeba k přípravě skvělého čaje, jenž pomáhá proti nachlazení a mírní bolesti hlavy, ale výborně se hodí i jako základ dalších receptů.

Rýmovník čaj

Připravit čaj z čerstvého rýmovníku je velice jednoduché. Stačí vám k tomu tři základní ingredience:

  • 1 litr vroucí vody
  • 3 listy rýmovníku
  • Med
  • Citron

Listy rýmovníku omyjeme, natrháme na kousky, spaříme horkou vodou a zhruba 7-10 minut louhujeme. Jakmile čaj vystydne zhruba na 70 °C, už stačí přidat jen med a citron na dochucení tak, jak to máte rádi. Jelikož má rýmovník intenzivní vůni i chuť, k přípravě čaje opravdu stačí pouze 3 nebo 4 lístky.

A jaké má čaj z rýmovníku účinky? Pomáhá proti nachlazení a bolesti v krku, mírní bolesti hlavy a zároveň pomáhá také v boji proti stresu, úzkostem a nespavosti. Jelikož má skvělé léčivé účinky, můžeme použít rýmovníkový čaj pro děti, pro dospělé ale i pro kojící matky.

Rýmovník sirup

Pokud si chcete doma připravit sirup z rýmovníku, nemusíte se bát žádného složitého receptu. Jeho výrobu totiž zvládne opravdu každý, protože je to velice jednoduché. Jelikož existuje několik různých variant, nejprve je třeba si rozmyslet, jestli chcete připravit vařený rýmovníkový sirup nebo rýmovníkový sirup za studena.

Na vařený sirup z rýmovníku budete potřebovat:

  • 25-30 lístků rýmovníku
  • 1 pomeranč, citron nebo limetku
  • 1 kilogram cukru krupice
  • 1 litr vody

Den před tím, než se pustíme do samotného vaření, je nutné připravit odvar z rýmovníku. Neumyté lístky spolu s plátky citrusu vložíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Další den všechno přecedíme přes husté sítko, odvar přivedeme k varu a poté opatrně přisypáváme cukr. Za občasného míchání poté vaříme na mírném stupni do té doby, než sirup získá měděný odstín a začne houstnout (tedy zhruba jednu až dvě hodiny).

Správnou konzistenci poznáme tak, že když malé množství sirupu pomocí lžičky kápneme na čistý talířek nebo prkénko, bude kapička držet svůj tvar. V takovou chvíli je vhodné sirup odstavit a ještě zatepla naplnit do připravených sklenic či lahví. Pokud jde o uchovávání, nejlepší je sirup skladovat na chladnějším místě.

Na nevařený sirup z rýmovníku budete potřebovat:

  • 50 větších listů rýmovníku
  • 1 kilogram cukru krupice
  • Citron, limetku či pomeranč
  • Citronovou šťávu

Ideálním obdobím pro výrobu rýmovníkového sirupu bez vaření jsou slunečné dny, protože se tak cukr rychleji rozpouští a lépe se dokáže spojit se šťávou z listů. Rozhodně to však není pro přípravu nevařeného sirupu podmínkou. Listy rýmovníku nejprve lehce propláchneme ve studené vodě, nakrájíme je na půlky a ovoce rozkrájíme na drobné plátky. Do připravené sklenice poté začneme střídavě vrstvit rýmovníkové lístky, cukr, citronovou šťávu a citrusy až do chvíle, než bude nádoba zcela plná.

Dobře uzavřenou sklenici necháme stát za oknem. Cukr se postupně začne rozpouštět a podle potřeby je možné obsah čas od času mírně promíchat. Také je nutné pravidelně kontrolovat, zda na povrchu nevzniká plíseň. Jakmile bude obsah nádoby kompletně tekutý, přecedíme ho přes plátno a dobře vymačkáme. Poté ho opět uchováváme ve sklenicích na chladnějším místě.

Sirup z rýmovníku se vám bude hodit jak při rýmě i nachlazení, tak i jako skvělá prevence. Má výbornou chuť, pomáhá odbourat potíže se zažíváním a je také skvělou přísadou do běžného čaje nebo do punče. Kromě toho může posloužit jako sladidlo do jogurtu či do krupicové kaše a může z něj vzniknout skvělá limonáda z rýmovníku. Pokud jde o to, jaké má rýmovníkový sirup dávkování, neměli byste to s ním příliš přehánět. Stačí 1 čajová lžička dvakrát denně.

Rýmovník mast

Oblíbeným produktem z rýmovníku je také rýmovníková mastička. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 20-30 listů rýmovníku
  • 200 gramů tuku

Nejprve si rozehřejeme tuk zhruba na 100 °C (může to být třeba vepřové sádlo nebo kokosový tuk) a do něj vložíme čerstvé lístky rýmovníku. Směs udržujeme stále na stejné teplotě, necháme ji asi dvě hodiny louhovat a příležitostně ji trochu promícháme. Poté směs odstavíme, necháme ji vychladnout a na 24 hodin vložíme do lednice. Druhý den je poté nutné celý proces zopakovat a po vychlazení nalít vlažnou směs do připravených nádobek.

Zajímá vás, jaké má poté rýmovníková mast použití? Pokud nás trápí potíže s průduškami či nachlazení, můžeme směs jemně namazat na hrudník. Je ovšem vhodná také na promazávání vysušené kůže a pomáhá i při léčbě kožních oděrek nebo lehkých popálenin. Na taková zranění má rýmovníková mast hojivé účinky.

Rýmovník olej

Dalším oblíbeným receptem, který využívá listy rýmovníku, je příprava speciálního rýmovníkového oleje. Na ten budete potřebovat:

  • 70 gramů rýmovníkových listů
  • 1 litr kvalitního olivového oleje

Listy rýmovníku opláchneme ve studené vodě a necháme je dobře uschnout. Poté jich co nejvíce naskládáme do připravené sklenice a zalijeme olivovým olejem, aby byly všechny lístky úplně ponořené. Sklenici dobře uzavřeme a necháme v ní rýmovníkové listy louhovat asi 4 týdny. Nakonec vše scedíme, listy vyhodíme a můžeme olej používat.

Někteří lidé radí spíše listy rýmovníku rozmixovat přímo v olivovém oleji a ve vodní lázni půl hodiny zahřívat na 60 °C. Následně je nutné olej umístit do sklenice ovázané plátnem (nezakrývat víčkem) a položit na okenní parapet, kde zůstane do druhého dne. Poté směs ještě jednou zahřejeme, přecedíme a výsledný výrobek uchováváme v chladu. Stejně jako rýmovníková mast pak může olej sloužit na promazávání hrudníku při kašli nebo nachlazení.

Rýmovník tinktura

Z listů této aromatické rostliny si snadno připravíte i tinkturu. Na likér z rýmovníku budete potřebovat:

  • 20 listů rýmovníku
  • 500 ml 60% až 80% alkoholu

Listy rýmovníku nakrájíme, umístíme do připravené sklenice a zalijeme alkoholem. Směs poté necháme odpočívat v chladné temné místnosti po dobu alespoň jednoho měsíce. Každý den je však nutné nálev promíchat a zkontrolovat. Pokud by lístky rýmovníku začaly hnědnout, okamžitě je ze sklenice musíme vyjmout.

Hotovou tinkturu přecedíme a nalijeme do tmavé lahvičky. Výsledná směs se používá pro posílení imunity. Stačí si každý den zamíchat 20 kapek do čaje nebo do vody se šťávou.

Jaké recepty z rýmovníku se dají připravit?

Čerstvě natrhaný rýmovník představuje skvělou první pomoc při nachlazení, slouží jako přírodní repelent a zároveň si našel využití také v kuchyni. Zde se dá použít jako koření, ale může se stát i základem mnoha chutných receptů. Nejčastěji se připravuje rýmovníkový čaj, který pomáhá proti nachlazení, ale vyzkoušet můžete také sirup z rýmovníku, rýmovníkový olej, léčivou tinkturu z rýmovníku pro posílení imunity nebo hojivou mast.

Jak se dělá čaj z rýmovníku?

Připravit si rýmovníkový čaj je velice snadné. Stačí, když si nachystáte 3 listy rýmovníku, med, citron a 1 litr vroucí vody. Listy nejprve omyjte, natrhejte na kousky, spařte horkou vodou a nechce 7 až 10 minut louhovat. Jakmile čaj vychladne asi na 70 °C, přidejte med a citron na dochucení a poté si již můžete čaj vychutnat. Jedná se o skvělého pomocníka proti nachlazení, bolestem hlavy, bolestem v krku, úzkostem a nespavosti.

Kdy se používá sirup z rýmovníku?

Rýmovníkový sirup se dá připravit dvěma různými způsoby, takže si nejprve rozmyslete, jestli chcete vyzkoušet spíše vařený sirup z rýmovníku nebo rýmovníkový sirup za studena. V každém případě se však hodí jako skvělá prevence rýmy a nachlazení, pomáhá odbourat potíže se zažíváním a dá se využít také v podobě sladidla do čaje, jogurtu nebo do krupicové kaše. S jeho dávkováním byste to ovšem neměli přehánět. Stačí zhruba jedna čajová lžička dvakrát během dne.

Jak se vyrábí rýmovníková mastička?

Pokud si chcete doma připravit mast z rýmovníku, budete potřebovat zhruba 20 až 30 listů této aromatické rostliny a 200 gramů tuku (vepřové sádlo nebo třeba kokosový tuk). Ten nejprve rozehřejte na 100 °C a do něj poté vložte listy rýmovníku. Směs udržujte při stejné teplotě, nechte ji dvě hodiny louhovat a sem tam zamíchejte. Pak ji odstavte, nechte ji vychladnout a na den vložte do lednice. Následně celý proces zopakujte a po vychlazení vlijte do připravených nádob.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno