3 NEJLEPŠÍ RECEPTY na DOMÁCÍ KEČUP

Máte doma přebytek rajčat a nevíte, co s nimi? Pokud je nechcete usušit, zamrazit ani zavařit, možná by vás mohla zaujmout příprava domácího kečupu. Ten se dá udělat na několik různých způsobů, takže je pouze na vás, který si vyberete. Poradíme, jak se dělá domácí kečup, čím zahustit domácí kečup a jaký recept na kečup z rajčat byste měli určitě vyzkoušet.

Výroba domácího kečupu

Možná přemýšlíte, proč se vlastně pouštět do tvorby vlastního kečupu, když si ho můžete koupit prakticky v každé sámošce nebo v každém supermarketu. Odpověď je ale velice jednoduchá – domácímu kečupu se zkrátka nic nevyrovná. Kromě toho, že si jej můžete dochutit dle vlastních preferencí, totiž přesně více, jaké suroviny jste při jeho přípravě použili.

Ať už si vyrobíte babiččin domácí kečup, nebo zvolíte nějaký zajímavý recept z internetu, vždy budete mít jistotu, že se v něm nebudou ukrývat žádné přídavné látky navíc, jako jsou zahušťovadla, emulgátory, barviva, konzervanty nebo zvýrazňovače chuti. Pokud máte navíc k dispozici vlastní rajčata, jedná se samozřejmě o levnější variantu, než kdybyste měli kečup neustále kupovat.

Jak udělat domácí kečup?

Žádný univerzální recept na domácí kečup, který by používali všichni kuchaři i kuchařky, samozřejmě neexistuje. Každý má totiž svůj oblíbený recept na kečup z domácích rajčat, jenž odpovídá jeho možnostem a chuťovým preferencím. Základem jsou ale téměř vždy rajčata, ocet, cukr a sůl. Další ingredience se pak mění podle toho, jak si daný člověk přeje dobrý domácí kečup dochutit.

Záleží pouze na vás, zda budete připravovat sladký domácí kečup, nebo vás naopak uchvátil pikantní domácí kečup. Někteří pak obohacují základní směs také o další suroviny, které ji pomohou ozvláštnit. Velice chutný je třeba domácí rajčatový kečup z jablek, domácí kečup s cuketou nebo domácí kečup s česnekem. Hojně poptávaný je ale i recept na domácí kečup bez cukru.

Kromě rajčat a dalších ingrediencí se vám bude hodit také velký hrnec se silným dnem, kde se připravovaný kečup nebude příliš snadno připalovat. Dále si nachystejte i jemné síto nebo bavlněné plátno, přes které rajčatovou směs ve správný čas propasírujete, abyste získali hladkou hmotu bez semínek nebo jiných pevnějších částí, ze které se pak stane nejlepší domácí kečup.

Pokud plánujete svůj kečup mixovat (někteří to dělají, jiní to nedoporučují), připravte si také vhodný ponorný tyčový mixér. Kromě toho pak budete potřebovat i skleničky s pevnými víčky, které byste měli předem umýt a sterilizovat v hrnci s vroucí vodou. Jakou velikost zvolíte, je pak samozřejmě jen na vás, ale lidé obvykle volí menší skleničky, jejichž obsah je možné po otevření rychle spotřebovat.

Jak zahustit kečup?

Spousta lidí si neví rady, jak zahustit domácí kečup, aby měl tu správnou konzistenci. Pokud je přepasírovaná směs během přípravy kečupu příliš řídká, vařte ji v hrnci bez pokličky pouze při mírné teplotě, dokud trochu nezhoustne. Někdy to může trvat 20 minut, jindy klidně i 2 hodiny, ale nenechte se odradit. Hodně totiž záleží na tom, kolik vody rajčata obsahují.

Kečup se tedy zahustí odpařením přebytečné vody, takže rozhodně není nutné přidávat žádný škrob, který by směsi pouze uškodil. Částečně pak mohou pomoci také jablka, která dodají této pochoutce sladší chuť, ale také větší objem. Klasická žlutá cibule se zase přidává z toho důvodu, že pomůže udělat kečup o něco štiplavější. Stejně tak paletu chutí rozšíří i paprika.

Jaké koření do kečupu přidat?

Naprostý základ pro výrobu kečupu tvoří kromě rajčat také ocet, sůl a cukr. Tyto suroviny dodají rajčatové směsi tu správnou chuť, ale také se postarají o její zakonzervování, aniž byste museli přidávat nějaké umělé látky. Koření se pak do kečupu přidává z toho důvodu, aby mu dodalo tu správnou chuť, díky které se nebudete moci této pochoutky nabažit.

Obvykle se jedná o základní suroviny, jako je bobkový list, nové koření nebo sušený tymián. Kromě toho však můžete využít i další koření, jako je mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, hřebíček, černý pepř, mletá skořice, hořčičné semínko nebo třeba sušený česnek. Vše záleží pouze na vašich chuťových preferencích nebo na tom, co zrovna máte doma po ruce.

Pokud dáváte přednost ostrému kečupu, zkuste klidně během jeho přípravy využít také chilli nebo kari pastu. Experimentovat můžete, jak se vám zlíbí. Pouze vždy pamatujte na to, že po uvaření a vychlazení, když se kečup trochu rozleží, bývá jeho chuť méně kyselá, ale naopak více ostrá. Proto raději při experimentech odeberte ze základu pouze část, kterou ochutíte zvlášť.

Jak uchovat domácí kečup?

Pokud plánujete udělat pouze dvě nebo tři skleničky domácího kečupu, které brzy spotřebujete, nemusíte se pouštět do zavařování. Jestliže ale máte k dispozici velké množství rajčat a všechna plánujete využít právě pro přípravu kečupu na delší dobu, rozhodně je budete muset sterilovat. Jinak by se totiž váš domácí rajčatový kečup mohl velice rychle zkazit.

Jak dlouho se zavařuje kečup?

Chcete-li domácí kečup zavařit, vložte sklenice s horkou směsí do hrnce a zalijte je vodou tak, aby sahala zhruba 1 centimetr pod jejich okraj. Vodu v hrnci pak nechte ohřát zhruba na 80 °C a zavařujte kečup po dobu 25 až 30 minut. Následně sklenice vytáhněte z hrnce, položte je na utěrku otočené dnem vzhůru a než je uložíte na vybrané místo, nechte je úplně vychladnout.

Jak dlouho vydrží domácí kečup?

Když si připravíte klasický domácí kečup, který ještě horký nalijete do připravených sklenic a ty pak zavíčkujete a necháte stát dnem vzhůru, následně byste ho měli nechat nějakou dobu odpočívat, aby vychladl. Pokud jej pak vložíte do lednice, měl by vám zde zavřený vydržet až 6 měsíců. Rozhodnete-li se kečup zavařit a umístit do špajzu nebo do sklepa, jeho trvanlivost by se měla prodloužit až na 1 rok.

Domácí kečup recept

Domácí výroba kečupu není příliš složitá, takže by to měl zvládnout úplně každý. Pamatujte ovšem na to, že pustíte-li se do přípravy této pochoutky, bude to vyžadovat poměrně velké množství času. Buďte tedy trpěliví, vybírejte vždy kvalitní suroviny a na zahuštění domácího kečupu rozhodně nespěchejte. Pouze tak se dočkáte vynikajícího výsledku.

Pokud jde o to, jaká rajčata výroba kečupu doma vyžaduje, vždy by se mělo jednat pouze o zdravé plody (klidně i přezrálé). Rozhodně nepoužívejte nahnilá nebo plesnivá rajčata, která by mohla celou várku kečupu znehodnotit. Kromě klasických keříkových rajčat pak můžete vyzkoušet i přidání cherry rajčátek, kumato rajčat nebo masitých plodů označovaných jako býčí srdce.

Klasický domácí kečup bez jablek

Jestliže hledáte jednoduchý recept na kečup z rajčat bez použití jablek, jste na správném místě. Tato varianta kromě základních surovin, jako jsou rajčata, cukr, sůl a ocet, vyžaduje také přidání cibule a koření, které kečup z rajčat bez jablek správně ochutí. Jestliže si chcete tento úžasný domácí kečup vyrobit, potřebovat budete konkrétně:

  • 1,25 kilogramu rajčat,
  • 250 gramů cukru krystal,
  • 250 mililitrů octa,
  • 3 větší cibule,
  • 10 kuliček nového koření,
  • 10 kuliček pepře,
  • 8 bobkových listů,
  • sůl.

Jak se dělá domácí kečup bez jablek, pokud se chcete držet tohoto receptu? Nejprve si omyjte připravená rajčata, odstraňte jim stopky a nakrájejte je na měsíčky. Následně oloupejte cibuli, kterou je nutné rozčtvrtit. Rajčata i cibuli pak vložte do připraveného hrnce a podlijte je 8% kvasným lihovým octem. Hrnec poté přiklopte pokličkou a vše duste do chvíle, než suroviny změknou.

Když bude zelenina dostatečně měkká, přidejte také cukr, sůl (zhruba 20 gramů) a koření. Po promíchání směs duste zhruba po dobu jedné hodiny, hlídejte ji a v případě potřeby přidejte malé množství vody. Když bude hotovo, propasírujte ji, abyste se zbavili slupek, zrníček i koření. Pokud budete chtít, můžete kečup také rozmixovat. Propasírovaný kečup také můžete vrátit zpět do hrnce a vařit, dokud vám nezhoustne a nevytvoří požadovanou konzistenci.

Mezitím si nachystejte čisté, suché skleničky a víčka. Až bude kečup vypadat tak, jak si přejete, ještě horký ho nalijte do sklenic, zavíčkujte a sterilujte zhruba po dobu 20 až 30 minut při teplotě 80 °C. Po vyndání z hrnce horké sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je úplně vychladnout. Poté kečup uskladněte na chladném, tmavém místě.

Domácí kečup s jablky

Ačkoliv někdo preferuje recept na domácí kečup bez jablek, jiní rádi zkoušejí i další varianty. Pokud tedy stále sháníte nejlepší recept na domácí kečup a nevadí vám kromě rajčat přihodit také další zajímavé ingredience, jako jsou například jablka, můžete vyzkoušet tuto možnost. K její přípravě budete potřebovat následující suroviny:

  • 2 kilogramy rajčat,
  • 4 větší jablka,
  • 3 větší cibule,
  • 120 mililitrů octa,
  • 150 gramů cukru,
  • 10 kuliček pepře,
  • 8 kuliček nového koření,
  • 8 hřebíčků,
  • 4 bobkové listy,
  • 1–2 lžičky sladké papriky,
  • 1 lžíci soli.

Jak vyrobit domácí kečup s jablky? Rajčata nejprve zbavte stopek, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Poté oloupejte jablka, která je nutné nakrájet na podobné kusy jako rajčata (například na měsíčky) a prakticky to samé udělejte s cibulí. Mezitím si připravte velký hrnec s poklicí, do kterého pak vložíte nakrájené suroviny a přidáte cukr, sůl, ocet a koření.

Hrnec následně přikryjte poklicí a suroviny přiveďte k varu. Potom stáhněte plamen a nechte vše na plotně vařit při mírné teplotě zhruba po dobu půl hodiny. Teprve pak pokličku odstraňte, teplotu ještě snižte a nechte směs další 3 hodiny probublávat, aniž byste ji míchali. Jakmile bude hotovo, přepasírujte ji přes síto, abyste ji zbavili slupek, semínek a zbytků koření.

Propasírovaný kečup pak vraťte do hrnce a vařte jej bez pokličky tak dlouho, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Kolik času to zabere, záleží především na tom, jaké množství vody rajčata obsahovala (aby kečup zhoustl, musí se obsažená tekutina zredukovat). Může to tedy trvat půl hodiny, ale také dvě hodiny, což by vás rozhodně nemělo odradit.

Mezitím si nachystejte čisté skleničky a víčka. Když bude hustý domácí kečup hotový, ještě teplý jej přelijte do připravených nádob a zavíčkujte. Pokud jej chcete spotřebovat hned, nechte kečup pouze vychladnout dnem vzhůru a poté jej vložte do lednice. Ideálně byste jej však měli sterilovat, aby vám vydržel delší dobu, a to zhruba 30 minut při teplotě 80 °C.

Tento recept na domácí kečup z rajčat a jablek si jistě zamiluje celá rodina, takže jej budete připravovat pravidelně. Chcete-li ale jednoduchý domácí kečup ozvláštnit a dodat mu ještě více chuti, můžete samozřejmě přidat i další ingredience. Jde například o lžičku pálivé mleté papriky, ale hodit se bude také chilli, kari pasta, tymián nebo pár stroužků česneku.

Kečup bez cukru recept

Pokud chcete místo kupovaného kečupu začít připravovat kečup domácí, možná byste také rádi nahradili obsažený cukr nějakou jinou surovinou. Právě pro vás tu máme recept na domácí kečup bez cukru, který pracuje s využitím rajčatového pyré a protlaku, které si můžete doma také sami vyrobit. Abyste mohli daný recept na rajčatový kečup vyzkoušet, musíte mít po ruce následující ingredience:

  • 150 gramů rajčatového pyré,
  • 140 gramů rajského protlaku,
  • 3 středně velké cibule,
  • 1–2 stroužky česneku,
  • 3 lžíce jablečného octa,
  • 2 lžíce práškové stévie,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • půl lžičky mleté sladké papriky,
  • půl lžičky oregana,
  • sůl a čerstvý mletý pepř.

Jak na domácí kečup bez cukru? V hrnci si nejprve na středním stupni rozehřejte olivový olej, do kterého pak přidáte najemno nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a mletou sladkou papriku. Tyto suroviny smažte tak dlouho, dokud nezezlátnou a neobalí se přidaným kořením, což trvá asi 3–4 minuty. Potom na nízkém stupni vmíchejte také rajčatový protlak a ocet a za stálého míchání vařte zhruba 1–2 minuty.

Následně je čas přidat rajčatové pyré, stévii a oregano, přičemž pak budete kečup vařit tak dlouho, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. Poté ho už jen stačí osolit a opepřit dle chuti a rozmixovat tyčovým mixérem či propasírovat přes síto. Následně jej rozlijte do připravených sklenic a můžete jej také sterilovat, aby vám déle vydržel.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!