KOPŘIVOVÁ JÍCHA: Jak správně udělat jíchu a na co ji použít?

0

Skvělým způsobem, jak posílit pěstované rostliny, je využití kopřivové jíchy. Jde o kvašené organické hnojivo, na které pěstitelé nedají dopustit, protože pomáhá nastartovat růst a odhání škůdce. Poradíme, na co je dobré hnojivo z kopřiv, jaké má kopřivová jícha složení, jak udělat jíchu z kopřiv a jak se ředí kopřivová jícha, abyste svým rostlinám dodali adekvátní množství živin.

Co je jícha?

Jícha (někdy označovaná také jako zákvas) je rostlinné hnojivo, které používají pěstitelé na menších i větších zahradách. Nejčastěji se s její pomocí ošetřuje zelenina a ovoce, ale i bylinky nebo květiny, přičemž jícha pomáhá rostlinám lépe se vyvíjet a růst. Dodává jim totiž potřebné živiny a účinné látky, díky kterým rostliny zesílí. Navíc působí proti houbovým nemocem a pomáhá odhánět škůdce.

Mnozí pěstitelé dnes nedají dopustit na živočišná hnojiva, jako je například koňský hnůj. Tato varianta se ale většinou uplatňuje ještě před začátkem sezóny nebo po ní. Pokud tedy hledáte způsob, jak dopřát rostlinám potřebné látky také v průběhu pěstování, skvělou volbou bude právě jícha, kterou můžete připravit prakticky kdykoliv. Navíc je to opravdu snadné, takže to zvládne i začátečník.

Další výhodou jíchy je pak samozřejmě skutečnost, že jde o skvělý způsob, jak se vyhnout chemickým hnojivům a postřikům, které mohou mít negativní vliv na jednotlivé rostlinné druhy, ale i celkově na životní prostředí. Až si doma na talíř naložíte vlastní zeleninu nebo posypete připravený pokrm čerstvými bylinkami hnojenými vlastní jíchou, nebudete se tedy muset bát toho, co obsahují.

Z čeho se vyrábí rostlinná jícha?

Příprava jíchy trvá zhruba dva až čtyři týdny, což hodně závisí na tom, jaké rostliny k její tvorbě použijete, a jaké jsou aktuální podmínky. Existuje přitom poměrně velké množství bylin, které se pro výrobu jíchy skvěle hodí, takže rozhodně máte z čeho vybírat. Nejčastěji se ovšem pěstitelé pouštějí do přípravy následujících rostlinných zákvasů:

  • kopřivová jícha – jde o nejoblíbenější rostlinné hnojivo, které se často používá v kombinaci s kostivalem lékařským,
  • kostivalová jícha – v současné době se jícha z kostivalu používá hlavně u rostlin náročných na dusík, jako jsou rajčata a papriky,
  • pampelišková jícha – tato varianta prospívá hlavně ovocným dřevinám a podporuje kvalitní úrodu,
  • jícha ze smetánky lékařské – daný zákvas podporuje růst a kvalitu plodů,
  • heřmánková jícha – podporuje pronikání dusíku a také jeho procesy ve spojení s draslíkem, posiluje rostliny a chrání je proti houbovým chorobám nebo plísním,
  • jícha z bršlice kozí nohy – tato rostlina je obzvláště bohatá na některé látky, jako je síra, draslík nebo dusík,
  • řebříčková jícha – kořeny této rostliny obsahují velké množství draslíku, listy jsou vhodné do zákvasů, které působí jako startér humifikačních procesů v kompostu, a studený výluh je vhodný jako ochrana proti hmyzu a houbovým chorobám,
  • mátová jícha – podporuje růst některých rostlinných druhů, jako jsou rajčata a okurky,

Ideální kombinaci podle pěstitelů představuje spojení kopřivy, smetánky lékařské a kostivalu. Kvalitní zelené hnojivo, které rostlinám poskytne správnou výživu, ovšem můžete vyrobit prakticky z jakéhokoliv plevele. Důležité ovšem je, aby neobsahoval zralá semena. Pokud by se tak stalo, zasejete je zpět do záhonu spolu s připraveným výluhem.

Kopřivová jícha

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá bylina, kterou mnozí lidé považují za plevel. Také je ale známá pro své léčivé účinky. Její nať (tedy celá nadzemní část) přitom obsahuje velké množství chlorofylu, řadu vitamínů a cenné minerální látky, jako je hořčík, železo, vápník, draslík nebo fosfor. Druhým zástupcem stejného rodu, se kterým se u nás setkáte, je potom kopřiva žahavka.

Co obsahuje jícha z kopřiv?

Marně přemýšlíte, jaký má kopřivová jícha recept, abyste si mohli toto zázračné hnojivo doma také vyrobit? V tom případě jste na správném místě, protože níže najdete veškeré informace o tomto oblíbeném hnojivu, které budete potřebovat. Pokud chcete, aby byla jíva kopřivová, nachystejte si pro její přípravu následující věci:

  • čerstvě natrhané mladé kopřivy,
  • dostatečné množství vody,
  • kbelík (objem 10 litrů),
  • víko či síto pro zakrytí kbelíku,
  • nůžky pro nastříhání kopřiv,
  • ochranné pracovní rukavice,
  • síto a hrnek.

Jak připravit jíchu z kopřiv?

Základem pro kvalitní kopřivovou jíchu by se měly stát mladé rostliny, které je nutné nasbírat a poté zpracovat. Nejprve si proto navlékněte ochranné rukavice, abyste se o kopřivy nepopálili, a poté natrhejte větší množství čerstvých rostlin. Když bude hotovo, připravte si vhodný kbelík, do kterého bude nutné rostliny nastříhat na menší kousky (měly by zaplnit asi ¾ nádoby).

Jakmile bude kopřivový základ připravený, zalijte je studenou vodou tak, aby byly všechny části rostlin zcela ponořené. Následně kbelík můžete přikrýt víkem nebo sítem, které je dobré ještě zatížit pomocí kamene nebo jiného vhodného materiálu. Pak již bude moci směs správně kvasit. Jelikož ale nádoba s kopřivami nepříjemně zapáchá, raději odneste kbelík někam dál od domu.

Kvašení kopřivové jíchy trvá zhruba 2 až 4 týdny v závislosti na okolních podmínkách. Během této doby byste měli směs několikrát pečlivě promíchat. Že je jícha z kopřiv hotová, pak poznáte podle toho, když budou všechny rostliny rozložené, roztok získá tmavou barvu a nebude již uvolňovat bublinky. Nálev potom naberte pomocí hrnku a přeceďte, abyste získali čisté organické hnojivo.

Rostliny obecně rychleji kvasí, pokud jejich stonky nasekáte nebo nadrtíte. V průběhu kvašení by pak do nádoby mělo pronikat dostatečné množství vzduchu, takže pokud chcete kbelík přikrýt víkem, ponechte zde malou mezeru nebo mezi nádobu a víko vložte třeba klacík. Zápach směsi je možné zmírnit přidáním trochy hašeného vápna, které zároveň proces kvašení urychluje, ale kopřivovou jíchu byste pak neměli používat na rostliny, které vápno nesnesou.

Jaké má kopřivová jícha použití?

Vzhledem k účinným látkám, které se nachází v kopřivách, má také vyrobená kopřivová jícha obsah živin poměrně vysoký, což je pro pěstitele samozřejmě velice výhodné. Dobře připravená jícha z kopřiv obsahuje poměrně velké množství železa, dusíku, draslíku, fosforu a zinku. Právě z toho důvodu se používá pravidelně, a to zhruba jednou měsíčně (někdy se udává jednou za 14 dnů).

Pokud přemýšlíte, co hnojit jíchou z kopřiv, jistě vás potěšíme. Jedná se totiž o univerzální rostlinné hnojivo, které se dá použít mnoha různými způsoby. Nejčastěji pěstitelé tímto způsobem hnojí zeleninu 1. trati, přičemž skvěle posílí kopřivová jícha rajčata nebo třeba zelí. Obecně se ale nepoužívá kopřivová jícha na česnek, cibuli, fazole ani hrách.

Kromě toho pak můžete pomocí kopřivové jíchy hnojit také ovocné dřeviny, okrasné keře a květiny (například růže). Potřebné živiny ovšem dodá i pěstovaným bylinkám, které pak využijete v kuchyni, a výrazně posílit může kopřivová jícha jahody. Navíc účinně podporuje tvorbu humusu, zvyšuje odolnost rostlin proti napadení plísní, a aby toho nebylo málo, skvěle odhání kopřivová jícha mšice a další škůdce (kopřivová jícha postřik).

Hnojit jíchou by se mělo ideálně za deště nebo těsně po něm. Pokud venku panuje sucho, budete muset rostliny nejprve dobře zalít a teprve potom můžete přistoupit k aplikaci jíchy. Jestliže svítí slunce, nepoužívejte jíchu přímo na listy hnojených rostlin. Během suchého počasí je pak nutné jíchu ředit mnohem více než ve chvíli, kdy ji používáte za deště.

Jak ředit jíchu?

Když už teď víte, jaké má kopřivová jícha účinky, jistě vás také zajímá, jak hnojit jíchou, aby se vašim rostlinám co nejlépe dařilo. Pokud se jícha používá jako posilující hnojivo ke kořenům jednou měsíčně, ředí se vodou v poměru 1:10 (jednou denně s běžnou zálivkou pak v poměru 1:50). Také si ovšem můžete připravit postřik z kopřivové jíchy, u kterého je to trochu jinak. V takovém případě se kopřivová jícha totiž ředí v poměru 1:20.

Sledujte novinky webu RadimeJAK.cz na Googlu a Seznamu!

Co je rostlinná jícha?

Jako jícha nebo zákvas se označuje rostlinné hnojivo, s jehož pomocí zahrádkáři ošetřují ovoce, zeleninu, bylinky nebo třeba květiny. Tato směs jim pak napomáhá k rychlejšímu růstu, dodává jim potřebné živiny a chrání je proti nebezpečným škůdcům nebo chorobám. Oblíbená je především kopřivová jícha, ale pěstitelé nedají dopustit ani na směs kopřiv, kostivalu a smetánky lékařské.

Jak připravit jíchu z kopřiv?

Nejprve je nutné natrhat čerstvé kopřivy, které pak budete muset nastříhat na menší kousky do velkého kbelíku. Poté je zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené, a kbelík můžete zakrýt sítem nebo víkem. Kvašení bude trvat zhruba 2 až 4 týdny, během kterých je nutné směs občas promíchat. Hotovou jíchu poznáte tak, že nebude bublat, získá tmavý odstín a rostliny budou rozložené.

K čemu je dobrá kopřivová jícha?

Kopřivová jícha se pyšní velkým obsahem železa, dusíku, draslíku, fosforu a zinku. Díky tomu se používá jako hnojivo zeleniny 1. trati (nesmí se však aplikovat na česnek, cibuli, fazole ani hrách), ale přidává se také k ovocným dřevinám, okrasným keřům, květinám a bylinkám. Stimuluje jejich růst, zvyšuje odolnost vůči napadení plísní nebo poškození škůdci a zároveň podporuje tvorbu humusu.

Jak hnojit jíchou z kopřiv?

Kopřivová jícha by se měla jako posilující hnojivo aplikovat ke kořenům rostlin zhruba jednou měsíčně. Používá se ideálně za deště nebo po něm (rostliny nesmí být suché), přičemž je nutné ji zředit v poměru 1:10. Kromě toho si můžete také vyrobit postřik z kopřivové jíchy, který se ovšem ředí v poměru 1:20.